Astronautkinja "prolupala" zbog suparničinih e-mailova kolegi-ljubavniku?

"UBUDUĆE ću se morati kontrolirati čim te ugledam. Moj prvi poriv je da ti poderem svu odjeću, bacim te na pod i pakleno vodim ljubav s tobom..." dio je teksta iz zbirke e-mailova koje je državno odvjetništvo okruga Orange-Osceola na Floridi objavilo nastojeći rasvijetliti okolnosti incidenta zbog kojeg je uhićena astronautkinja NASA-e Lisa M. Nowak.

Dotičnu poruku, u kojoj se primatelju obećava "herojski doček", 30-godišnja zrakoplovna satnica Colleen Shipman je poslala 41-godišnjem kapetanu fregate Williamu Oefeleinu, koji je u tom trenutku letio u Zemljinoj orbiti kao zapovjednik svemirskog šatla "Discovery".

Oefelein je, pak, na tu poruku poslao odgovor u kojem hvali Shipmanine spisateljske sposobnosti, a nešto kasnije se požalio kako pati od "apstinencijske krize za Colleen".

Ispis dotičnih e-mailova je policija 5. veljače pronašla u posjedu Lise M. Nowak kada je ista uhićena pod sumnjom da je pokušala ubiti satnicu Shipman. Slučaj je izazvao medijsku pažnju ne samo zbog toga što je riječ o prvoj astronautkinji koja je završila iza rešetaka, nego i zbog toga što je vozila 1.500 km noseći astronautske letačke pelene kako bi svojoj suparnici postavila zasjedu na parkiralištu aerodroma u Floridi.

Vlasti tvrde da im je prilikom istrage Oefelein priznao da je s 43-godišnjom Nowak, kapetanicom bojnog broda, tri godine održavao ljubavnu vezu - u vrijeme dok su se oboje obučavali za astronaute. Veza je započela u doba dok su oboje bili u braku - Oefelein je nakon godinu dana napustio suprugu i dvoje djece, a Nowak se odnedavno rastavila od supruga i troje djece u Houstonu.

Međutim, u siječnju je došlo do prekida veze, koji je, po Oefeleinovim riječima, bio "prijateljski". Oefelein je s njom ostao u dobrim odnosima, pa joj čak dozvolio korištenje vlastitog stana te joj odao lozinku svog osobnog računala.

Shipman je pak policiji rekla da je povremeno bila uznemirena zbog toga što je Oefelein još uvijek blizak sa Nowak, odnosno zbog toga što ju je jednom, dok su bili u krevetu, nazvao "Lisom".

Istražitelji vjeruju da je Nowak došla u stan svog bivšeg ljubavnika bez njegovog znanja te počela nadgledati njegove e-mailove. Otkriće "vrućih" e-mailova koje je Shipman uputila Oefeleinu ju je, po svemu sudeći, potaklo na bezumni čin zbog kojeg je nedavno ostala i bez posla.

Ranije optužbe za pokušaj ubojstva su povučene, ali Nowak trenutno čeka suđenje za pokušaj otmice i provale. Puštena je na slobodu, ali je prisiljena oko gležnja nositi GPS-uređaj tako da vlasti u svakom trenutku znaju njenu lokaciju.

D.A.
Foto: AFP

Pročitajte više