Astronom Korlević: Moja plaća je 3 tisuće kuna

ASTRONOM Korado Korlević koji godinama popularizira znanost i voditelj je zvjezdarnice Višnjan, gostovao je jučer u emisiji Nedjeljom u 2 gdje je otkrio da radi za samo 3000 kuna.

"Učitelj je jedna od jako, jako, jako važnih profesija. Biti učitelj je jako časno", rekao je na početku emisije u kojoj je otkrio koliko on i njegovi asistenti koji su kroz godine na tisuće djece naučili kako zavoljeti znanost, zarađuju.

"Plaća ovisi o tome što uspijemo skupiti. Moja trenutna plaća je oko 3 tisuće kuna mjesečno i nemam najveću plaću u firmi. Najveću plaću ima Petar koji ima puno veće opterećenje od mene i on ima 4 tisuće kuna", otkrio je Korlević.

"Zašto? Ako nisi u javnom sektoru država će ti apsolutno uzeti sve da bi platila sve one druge koji ne rade svoj posao. Ono - uzmi onima koji mogu i daj onima koji ne mogu je kod nas fenomenalno razvijeno", rekao je Korlević.

"Sami odlučujemo kolike ćemo plaće imati"

Gdje vam je motivacija, pitao ga je Stanković.

"Mene hrani supruga, ona ima puno veću plaću. Nisam zahtjevan što se tiče potreba, kćeri su završile fakultet. Kada odlučujemo kolike ćemo plaće imati, jer sami odlučujemo o tome kako ćemo ga podijeliti kada vidimo koliko novca ostane, onda obično veću plaću dobije onaj koji ima veće potrebe", otkrio je Korlević.

Tijekom emisije otkrio je i kako brojna djeca dođu besplatno na njihove programe jer ih jednostavno ne mogu odbiti. Astronomsko društvo Višnjan i Zvjezdarnica Višnjan su neprofitne organizacije s 40-godišnjom tradicijom djelovanja. Smješteni su u Višnjanu, na rubu zapadnoistarske visoravni. Iako je s višnjanske zvjezdarnice otkriveno mnogo malih tijela Sunčeva sustava, krug djelatnosti zvjezdarnice nije ograničen samo na astronomiju. Uz sestrinske organizacije provode niz edukacijskih projekata u cijelom STEAM području, s naglaskom na rad s visoko motiviranim i darovitim učenicima.

"Nema smisla živjeti bez snova"

"Naša civilizacija doživljava veliku transformaciju. Kad pogledamo kamo idu investicije, u cijelom svijetu, najviše idu u turizam, sport, glazbu, film - ono što je prodaja snova. Tako da neki autori nazivaju tu civilizaciju u koju smo mi sada ušli - the dream society, tj. društvo snova", kazao je Korlević, prenosi HRT.

Rekao je da njegova zajednica ne spada u društvo snova i objasnio: "Jednom nogom jesmo unutra, ali društvo snova ne može postojati bez jake tehnološke civilizacije u pozadini. Netko mora i proizvoditi kako bi ti koji sanjaju, ako ništa drugo, mogli jesti, zdravstveni sustav i sigurnost", naglasio je. "I nama se sad civilizacija cijepa na dvije. Ovu koja kupuje snove i ovu koja ih ili prodaje ili omogućava da se živi. Mi pripremamo jednu generaciju da bi to sve skupa moglo stajati na nogama", dodao je.

Smatra da nitko od nas nije otporan na snove. "I nema smisla živjeti bez njih. A ako se već mora živjeti u društvu snova - hajdemo ih prodavati, ne samo kupovati. Idemo ih razmjenjivati, a ne samo uzimati", poručio je.

"Djeca su bogatstvo, nikakve šume, mora i planine nisu toliko važne", rekao je, između ostaloga.

Pročitajte više