Atena: Mesić potpisao povelju o olimpijskom primirju

ODUVJEK sam bio impresioniran antičkom grčkom povješću, ali posebno Olimpijskim igrama i primirjem koje je vladalo u vrijeme njihova održavanja, rekao je u Ateni hrvatski predsjednik Stjepan Mesić potpisujući Povelju o olimpijskom miru.

Povelja o olimpijskom miru zajednički je projekt Grčke i UN-a koji su dosad potpisala 12-orica predsjednika i sedmero premijera, te 40 ministara vanjskih poslova, a prošlog je mjeseca Deklaracijom UN-a - koju je potpisalo 190 zemalja među kojima i Hrvatska - dobila dosad najveću podršku od bilo kojeg projekta UN-a.

Projekt je utemeljen na konceptu primirja (Eketheirija), koje je u antičkoj Grčkoj trajalo sedam dana prije i poslije održavanja igara kako bi se sportašima omogućilo sigurno putovanje do Olimpije.

"Ako potpisivanjem Povelje postignemo mir makar za trajanja Olimpijskih igara, bit ću vrlo zadovoljan" rekao je Mesić, dodavši kako je potpuni mir teško zamisliti, ali da njemu treba stremiti.

Grčki ministar vanjskih poslova Georgios Papandreou, koji je ujedno i potpredsjednik Centra za olimpijsko primirje u Ateni, zahvalio je Mesiću što je došao podržati antičku ideju Olimpijskog primirja.

"Potpis predsjednika Mesića posebno je važan jer Hrvatska kuca na vrata Europske unije, a nju možemo smatrati jednom od najjačih struktura mira do sad", rekao je Papandreou.

Grčki ministar ustvrdio je kako slijedeće Olimpijske igre neće pripadati samo Grčkoj i Ateni već cijeloj regiji i izrazio nadu kako će one području europskog jugoistoka pokazati jedno novo lice koje se temelji na suradnji i miru.

Pročitajte više