Atmosfera straha na HRT-u: "Urednika HTV-a kažnjava se ilegalno i zlonamjerno"

NAČIN na koji se rukovodstvo HRT-a po kratkom i relativno sumnjivom postupku riješilo koordinatora i urednika Hrvatske uživo Veljka Jančića, zabrinuo je kako većinu njegovih kolega na javnoj televiziji, tako i nekoliko vijećnika Programskog vijeća HRT-a.

"Šokirani smo činjenicom da je v.d. ravnateljstva HRT-a nakon ekspresnog, isforsiranog i pravno manjkavog postupka već otkazalo ugovor o radu uredniku HTV-a Veljku Jančiću. Zabrinuti smo jer je ta akcija već dovršena unatoč upozorenjima koja su izrečena na posljednjoj sjednici Vijeća otprije nekoliko dana, a čiji je meritum da se postupak otkazivanja ugovora o radu Veljku Jančiću temelji na nizu neistinitih, neobrazloženih, nedokazanih i stoga zakonski neutemeljenih optužbi i kvalifikacija", stoji u dopisu upućenom predsjedniku Programskog vijeća HRT-a Zvonku Milasu.

> "Prijeki sud HRT-a": Sramotni otkazi i "kafkijanski proces" Veljka Jančića

Još na posljednjoj sjednici Programskog vijeća vijećnica Sanja Modrić pokrenula je osjetljivo pitanje otkaza Veljku Jančiću, a od v.d. ravnateljstva tada je zatraženo da se očituje po pitanju otkaza spomenutom uredniku, kao i 19 honoraraca Informativnog programa.

"Ilegalno i zlonamjerno kažnjavanje Veljka Jančića"

U dopisu koji potpisuje petero od deset vijećnika Programskog vijeća HRT-a - Hašim Bahtijari, Damir Grubiša, Dragan Crnogorac, Sanja Modrić i Marina Škrabalo - od Milasa se traži da se u najkraćem roku sazove sjednica Programskog vijeća na kojoj bi se raspravljalo o otkazu Veljku Jančiću te na kojoj bi bili doneseni adekvatni zaključci.

"Ilegalno i zlonamjerno kažnjavanje zaposlenika Veljka Jančića, iza kojeg stoji ravnateljstvo HRT-a, u javnosti će ozbiljno naštetiti ugledu i ozbiljnosti ove javne ustanove i stoga se od takvog postupanja odlučno ograđujemo", naglasili su vijećnici koje brine i što je postupak raskida radnog odnosa s Veljkom Jančićem, znakovito je, pokrenut upravo u vrijeme trajanja natječaja za izbor glavnog ravnatelja.

Atmosfera nepovjerenja i straha

Jančić je tijekom natječaja bio jedan od favorita za spomenuto mjesto te je u prvom krugu natječaja dobio glasove većine članova Programskog vijeća. "U predstavljanju svoga programa kandidat Jančić ukazao je na neke nepravilnosti u radu HRT-a i predložio načine rješavanja brojnih programskih i poslovnih problema", ističu vijećnici te navode kako je čitav slučaj stvorio "atmosferu nepovjerenja i straha i time otežao izbor glavnog ravnatelja jer moguće kandidate iz reda zaposlenih na HRT-u odvraća od namjere da se na javni natječaj i prijave".

Pročitajte više