Audi ulaže 14 milijardi eura u samovozeće i električne aute

Foto: EPA

AUDI GRUPA najavila je dodatno ulaganje vrijedno 14 milijardi eura u električna i samovozeća vozila, što je još veće ubrzanje u zaokretu od tradicionalne proizvodnje vozila s dizelskim i benzinskim motorima.

Audi, premium brend u posjedu Volkswagena (VW), planira tako povećati potrošnju na razvoj električnih vozila i digitalizaciju. Spomenuta cifra od 14 milijardi eura planira se investirati između 2019. i 2023. godine. Plan predviđa kupnju zemljišta, izgradnju specijalizirane tvornice, kao i troškove istraživanja i razvoja tehnologije.

Uz tih 14 milijardi eura, predviđeni izdaci tvrtke za narednih pet godina iznosit će ukupno 40 milijardi eura, navelo se u priopćenju tvrtke.

Istaknulo se i kako se provode mjere restrukturiranja tvrtke zbog zaokreta u proizvodnji, a koje će samo u 2018. godini uštedjeti milijardu eura.

"Ovaj plan jasno poručuje: sustavno pristupamo električnoj mobilnosti i bit ćemo na nju mnogo više usredotočeni u budućnosti", izjavio je Bram Schot, predsjednik privremenog Upravnog odbora Audija.

Problemi s dizelašima naštetili Audiju i cijeloj Volkswagen korporaciji

Podsjetimo, Schot je preuzeo vođenje uprave Audija, nakon što je njezin dugogodišnji predsjednik Rupert Stadler uhićen polovicom ove godine. Uhićenje se dogodilo zbog afere s dizelašima, odnosno lažiranih testova s emisijama štetnih plinova. Stadler je službeno dobio otkaz u listopadu ove godine.

Korporacija VW je priznala varanje na podacima o emisiji štetnih plinova automobila s dizelskim motorima. Potvrđeno je kako je 11 milijuna automobila širom svijeta bilo opremljeno softverom dizajniranim da prikazuje lažne podatke.

Dizelaši su postali nepoželjna roba u Njemačkoj

Njemački savezni upravni sud donio je u veljači ove godine odluku da gradovi mogu zabraniti dizelske automobile koji zagađuju okoliš. Zaokret prema električnim automobilima postalo je tako jedino rješenje za njemačke velike proizvođače.

Glavni izvršni direktor VW-a Herbert Diess nedavno je izjavio za Automotive News da VW namjerava proizvesti i prodati 50 milijuna automobila na električni pogon. Diess nije precizno naveo period u kojem se to treba dogoditi, no cilj je zadan. Najavio je i kako će kupcima pokušati ponuditi niže cijene od Tesle, tvrtke koja trenutno prodaje najviše električnih automobila.

Volkswagen je prošle godine prodao 10,7 milijuna vozila, od kojih su gotovo sva na benzinski ili dizelski pogon. No najavljeni su planovi za širu ponudu električnih vozila. Primjerice, I. D. linija će se naći u ponudi 2020. godine. Audi će pak početi s prezentacijom svog modela E-Tron već na proljeće na američkom tržištu.

"Do 2025. godine Audi će ponuditi oko 20 električnih modela, od kojih će polovica imati isključivo električni pogon", najavio je Schot.

Ostali brendovi VW-a, uključujući i Porsche, također planiraju proizvodnju svojih električnih modela.

 

Pročitajte više