Australac u Guantanamu priznao krivnju za terorizam

AUSTRALAC David Hicks je jučer neočekivano pred vojnim sudom u Guantanamo Bayu priznao krivnju za pružanje materijalne pomoći teroristima, prenosi BBC. Taj 31-godišnji preobraćenik na Islam bio je optužen za pohađanje al-Qaidini kampova za obuku terorista te borbu na strani talibana.

Njegovo priznanje znači da će se Hicks, koji je u Guantanamu bio pet godina, sad najvjerojatnije vratiti u domovinu kako bi odslužio kaznu. Hicks je prvi pritvorenik iz Guantanama koji će se suočiti sa suđenjem za terorizam prema novim američkim pravilima.

Iako je do sad Hicks poricao krivnju, na kraju je ipak priznao povezanost sa teroristima. Ostale optužbe protiv njega, poput one za pokušaj ubojstva, odbačene su.

Odvjetnici obrane i tužiteljstva sada imaju vremena danas do 16 sati prema lokalnom vremenu da se nagode oko njegove kazne. Australske i američke vlasti već su se dogovorile kako će Hicks kaznu odslužiti u Australiji.

Iako je prvotno suočen za maksimalnom, doživotnom kaznom, nakon intervencije australske Vlade špekulira se o tome kako bi mu mogla biti određena i blaža kazna.

I.M.
Foto: AFP

Pročitajte više