Australci će na referendumu odlučiti o većim pravima domorodaca

Foto: EPA

Australski senat podupro je danas održavanje referenduma radi izmjena ustava kojima bi se priznali njezini domorodački narodi. Cilj referenduma je dati Aboridžinima i Otočanima Torresova prolaza mogućnost da unutar parlamenta savjetuju vladu o pitanjima koja se tiču njihovih zajednica.

Referendum će se održati prije kraja 2023. Prema lokalnim medijima, Australci će na njega vjerojatno izaći u listopadu. Senat je izglasao odluku s 52 glasa za i 19 protiv, kojom je potvrđen tekst ustavnih promjena, koji će se naći na referendumu, nakon što je donji dom parlamenta usvojio nacrt odluke u svibnju.

"Jedan smo korak bliže tomu da se pruži glas potrebama i težnjama australskih domorodaca"

Članovi senata su nakon glasanja počeli pljeskati. "Jedan smo korak bliže tomu da se pruži glas potrebama i težnjama australskih domorodaca", rekla je ministrica za domorodačka pitanja Linda Burney na tiskovnoj konferenciji u ponedjeljak.

Australski premijer Anthony Albanese je Twitteru napisao: "Zajedno možemo pisati povijest tako što ćemo u naš ustav staviti priznanje za Aboridžine i Otočane Torresova prolaza".

Albanese se za referendum zalaže otkako je pobijedio na izborima u svibnju 2022.

Za ustavne promjene potrebna dvostruka većina

Dvostruka većina je potrebna da bi se omogućile ustavne promjene. Prema australskom izbornom povjerenstvu, to znači da je potrebno dobiti više od 50 posto glasova "za", no i da se većina birača tako mora izjasniti u najmanje četiri od šest australskih saveznih država.

Aboridžini i Otočani Torresova prolaza se smatraju dijelom stanovništva od ustavnih promjena iz svibnja 1967. godine.

Pročitajte više