Australija i Brazil uvode ograničenja za putovanja iz šest južnoafričkih zemalja

Foto: EPA

AUSTRALIJA je danas uvela ograničenja osobama koje su boravile u devet južnoafričkih zemalja zbog zabrinutosti izazvane novim sojem koronavirusa omikronom, pri čemu vlada zahtijeva 14-dnevnu karantenu i za australske državljane koji se vraćaju iz tih zemalja, rekao je ministar zdravstva Greg Hunt.

Države na koje se odnose ograničenja su Južna Afrika, Namibija, Zimbabve, Bocvana, Lesoto, Esvatini, Sejšeli, Malavi i Mozambik.

"Nitko tko nije državljanin Australije ili njihova uzdržavana osoba i bio je u afričkim zemljama u kojima je otkriven i raširen soj omikron u posljednjih 14 dana, neće moći ući u Australiju", objasnio je Hunt.

Brazil zatvara zračne granice za te zemlje

Brazil će zatvoriti svoje zračne granice za putnike iz šest južnoafričkih zemalja, rekao je jučer šef kabineta brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara, čime se i Brazil pridružuje nizu velikih zemalja koje su objavile takva ograničenja zbog pojave novog zabrinjavajućeg soja koronavirusa.

"Brazil će zatvoriti svoju zračnu granicu za šest zemalja u Africi zbog nove varijante koronavirusa. Zaštitit ćemo Brazilce u ovoj novoj fazi pandemije. Službena obavijest bit će objavljena sutra i stupit će na snagu u ponedjeljak", objavio je na Twitteru načelnik brazilskog stožera Ciro Nogueira.

U drugoj objavi na Twitteru napisao je da su šest zemalja za koje uvode zatvaranje granice Južna Afrika, Esvatini, Lesoto, Namibija, Bocvana i Zimbabve.

"Brazil ne može podnijeti još jedno zatvaranje”

Brazilski zdravstveni regulator Anvisa preporučio je ranije u petak da se zabrane putovanja iz nekih afričkih zemalja zbog otkrivanja novog soja koronavirusa te da strancima koji su bili u bar jednoj od tih šest afričkih zemalja u prethodnih 14 dana ne bi trebalo dopustiti da slete u Brazil, dok bi Brazilci koji dolaze iz tih zemalja trebali u karantenu.

Brazilsko ministarstvo zdravstva u petak je pak objavilo da novi soj "predstavlja potencijalnu buduću prijetnju, ali da je njegov epidemiološki učinak nejasan".

Predsjednik Bolsonaro je ranije tijekom dana rekao novinarima da razmišlja o poduzimanju mjera u vezi s tim sojem, ali je ponovio i da je protiv strogih ograničenja.

"Brazil ne može podnijeti još jedno zatvaranje. Nema koristi od straha", rekao je u Rio de Janeiru, dodajući da će poduzeti racionalne mjere.

EU, Velika Britanija i SAD također su najavili pooštrene granične kontrole zbog novog soja.

Pročitajte više

 

Pročitajte više