Australija posegnula za opasnim otrovom u borbi protiv nove pošasti

Screenshot: SKYNEWS Australia

"JEDINO mrtav miš je dobar miš", izjavio je ovaj tjedan zamjenik australskog premijera dok savezna država Novi Južni Wales ulaže dodatne napore u borbi protiv miševa, planirajući trovanje ove napasti.

Miševi već mjesecima pustoše polja i napadaju domove u istočnoj Australiji, od granice s državom Victorijom na jugu pa sve do sjeverne savezne države Queenslanda, uzrokujući milijune dolara štete na usjevima i poljoprivrednim strojevima. Kako se u Australiji bliži zima, gladni glodavci čak traže sklonište u kućama ljudi, navodi za CNN profesionalna deratizatorica Sue Hodge.

U gradiću Canowindri, četiri sata vožnje zapadno od Sydneyja, Hodge dane provodi odlažući mrtve miševe iz zamki u domovima svojih klijenata. Čisti mišji izmet iz kuhinja, dječjih soba, pa čak i njihovih kreveta. U svom vlastitom domu, odmah uz glavnu gradsku ulicu, Hodge je blokirala svaki kutak čeličnom vunom kako bi spriječila miševe da ulaze. "Lako se mogu nositi s miševima i ubijati miševe", prkosno govori Hodge pokazujući kako postavlja zamke svake noći. Ona koristi model koji jamči brzu smrt.

Ali vlada Novog Južnog Walesa planira nešto daleko snažnije. U četvrtak su dužnosnici objavili kako su osigurali 5000 litara jedne od najsnažnijih kemikalija za ubijanje miševa, otrova tako snažnog da ubija jednom dozom. Nisu svi sretni zbog toga. Neki su izrazili zabrinutost da bi postavljanje otrova radi spašavanja usjeva od divljih miševa moglo pokvariti prehrambene kulture i usmrtiti lokalne divlje životinje.

Idealni uvjeti za miševe

Mnogima je 2020. bila godina za zaborav, ali ne i farmerima ili miševima u Novom Južnom Walesu. Prošle godine palo je gotovo jednako kiše kao prethodne dvije godine zajedno, što je stvorilo plodno tlo za uspješnu žetvu.

"Imali smo stvarno loših sušnih godina, zatim je došla lijepa 2020. godina, a i ova se godina jako dobro razvija. Ali uvijek se nešto pojavi, ove godine to su miševi", uzdahnuo je farmer iz Canowindre Michael Payten.

Uspješna žetva na temelju obilja kiše također je stvorila idealne uvjete za miševe.

"Prošle godine imali smo zaista dobru godinu, puno žita. Stavili smo puno sijena u staje i tako stvorili ove ogromne hotele za miševe", rekao je Payten, misleći na svoju staju, kojom sada hodaju tisuće miševa.

"Pokušaj prebrojavanja miševa bio bi poput pokušaja prebrojavanja zvijezda na nebu"

Australska Nacionalna znanstvena agencija (CSIRO) smatra da se radi o pošasti kad se po hektaru pojavi 800 do 1000 miševa. Pokušaj prebrojavanja miševa u istočnoj Australiji bio bi poput pokušaja prebrojavanja zvijezda na nebu, smatra CSIRO-ov istraživač Steve Henry, kojeg je vlada Novog Južnog Walesa opisala kao najboljeg australskog stručnjaka za pošasti miševa.

Prema mišljenju CSIRO-a, par miševa svake sezone može izroditi 500 potomaka. Ženka svaka tri tjedna stvara novo leglo. I ta legla trebaju hranu. I tako uništavaju Paytenove bale sa sijenom, potrebne da bi se ovce prehranile zimi. "Bit ću iznenađen ako se išta od toga bude moglo iskoristiti", rekao je Payten.

Šteta na žitaricama poput pšenice i ječma i na uljanoj repici, kao i stočnoj hrani, ima ogroman financijski utjecaj na poljoprivredna gospodarstva, objavila je organizacija NSW Farmers. Istraživanje otkriva da je trećina farmera procijenila gubitke na 38.000 do 116.000 američkih dolara. Ukupni troškovi mogli bi doseći stotine milijuna dolara ako se ne poduzmu hitne mjere, upozorio je NSW Farmers u travnju.

Kad je riječ o zaštiti njegovog poslovanja od najgore mišje pošasti u posljednjih 40 godina, Payten je nemilosrdan poput lokalne deratizatorice Sue Hodge: "Palimo mnogo slame kako bismo ih se pokušali riješiti. Nadamo se da ćemo ih izložiti hladnoj zimi ako uništimo njihove jazbine. Znam da sve ovo zvuči pomalo okrutno, ali ovo je noćna mora."

Vlada Novog Južnog Walesa sada je posegnula za teškim naoružanjem. Nakon tjedana savjetovanja Henryja iz CSIRO-a i farmera postalo je jasno da farmeri trebaju pomoć kako bi zaustavili pošast.

Čekaju odobrenje za upotrebu otrova

Prošli tjedan ministar poljoprivrede savezne države Novog Južnog Walesa Adam Marshall najavio je "moćni niz alata za rješavanje problema miševa", uključujući besplatan otrov rodenticid za poljoprivrednike. I ovog tjedna osigurao je tisuće litara bromadiolona, zbog svoje snage poznatog kao "antikoagulant druge generacije".

"Čim nam Commonwealthov APVMA (Australsko tijelo za pesticide i veterinarske lijekove) odobri upotrebu bromadiolona na rubovima usjeva, možemo ga besplatno početi distribuirati poljoprivrednicima", rekao je Marshall u četvrtak.

Međutim, ekologinja sa Sveučilišta Charles Sturt Maggie Watson kaže da je otrov jednostavno preopasan za upotrebu bilo gdje u okolišu. Bromadiolon se može isprati u tlo i bioakumulirati u insektima te potom završiti u ljudskoj prehrani, smatra dr. Watson, koja upozorava na mogućnost da farmeri nesvjesno otruju hranu koju pokušavaju uzgojiti.

Vlada Novog Južnog Walesa traži odobrenje da poljoprivrednicima omogući korištenje na rubovima svojih polja i kaže kako vjeruje farmerima da će pravilno postupati s otrovom. No dr. Watson ističe kako mnoge autohtone vrste ptica mogu uginuti ako pojedu otrovanog miša.

"Mogli bismo tako potpuno reducirati populaciju ptica grabljivica. Moglo bi potrajati 15 do 20 godina da se počnu oporavljati, a u međuvremenu nemamo nikakve prirodne kontrole za sljedeću mišju pošast", naglasila je Watson.

Bromadiolon je vrlo toksičan, pa će vjerojatno ubiti neke domaće grabežljivce, ali zagovornici tvrde da jednostavno nema dovoljno jastrebova i sova da prirodno smanje populaciju miševa.
U međuvremenu populacija miševa raste tako brzo da poljoprivrednici upozoravaju kako im ponestaje vremena za zimsku žetvu.

Veteranka borbe protiv miševa još iz 80-ih godina, Sue Hodge, ipak je optimistična. Prošli su mjeseci otkako su se miševi pojavili u gomilama, ali sada ipak pronalazi i ubija manje miševa unutar domova. Njezini klijenti slijede savjete poput trika s čeličnom vunom.

"Zapravo mi je privilegija očistiti kuće, riješiti se miševa i omogućiti vlasnicima da se vrate kući i opuste se barem jedan dan. Dok miševi ponovno ne dođu i opet počnu seruckati", zaključila je Hodge za CNN.

Pročitajte više