Australija pozvala Mianmar da oslobodi oporbenu čelnicu Suu Kyi

AUSTRALSKA vlada pozvala je u ponedjeljak Mianmar da oslobodi oporbenu čelnicu Aung San Suu Kyi, nakon što je prodemokratska čelnica stavljena u zatočeništvo u Yangonu u najnovijem pokušaju tamošnje vlade na slamanju disidentskog pokreta.

"Nema nikakvog opravdanja za kontinuirano zatvaranje Aung San Suu Kyi i njenih pristaša i pozivam na njihovo trenutačno oslobađanje", rekao je pred parlamentom australski ministar vanjskih poslova Alexander Downer.

Vlada je pozvala mianmarskog veleposlanika u Canberri kako bi mu izrazila zabrinutost glede zatočenja mianmarske prodemokratske čelnice i dobitnice Nobelove nagrade za mir.

Australija se pridružila Ujedinjenim narodima, Japanu i Tajlandu u izražavanju zabrinutosti situacijom u ovoj zemlji jugoistočne Azije.

Mianmarska vojna vlada onemogućila je u ponedjeljak tisućama studenata tamošnjeg sveučilišta prisustvovanje nastavi. Tijekom vikenda većina čelnika Suu Kyiine Nacionalne lige za demokraciju (NLD) zatočena je diljem zemlje nakon što su se i njihova čelnica i drugi oporbeni vođe našli u zatočeništvu.

Downer je izrazio nadu da će posjet posebnog izaslanika UN-a Razalija Ismaila Mianmaru u petak pomoći napretku pregovora tamošnje vojne vlade i oporbe o političkoj budućnosti zemlje.



Pročitajte više