Australija sankcionirala pojedince optužene za isporuku iranskih dronova Rusiji

Ilustracija: Shutterstock

AUSTRALIJA je sankcionirala sedam Rusa te iranske pojedince i organizacije za koje se vjeruje da su umiješani u kršenje ljudskih prava, stoji u priopćenju na službenoj internetskoj stranici australskog ministarstva vanjskih poslova.

Pojedinim iranskim građanima i organizacijama uvedene su sankcije zbog optužbi o isporukama iranskih bespilotnih letjelica Rusiji, piše ruska prorežimska novinska agencija TASS. Optužbe su Moskva i Teheran više puta odbacili.

"Australska vlada uvodi sankcije za 13 pojedinaca i dva poslovna subjekta koji su uključeni u neopisiva kršenja ljudskih prava i zloupotrebe. Među njima su iranska moralna policija, Snage otpora Basij i šest iranskih pojedinaca uključenih u nasilno gušenje prosvjeda nakon smrti Mahse Amini i kontinuirano ugnjetavanje naroda Irana", rekla je australska ministrica vanjskih poslova Penny Wong.

Bit će sankcionirani Rusi umiješani u pokušaj atentata na Navalnog

Ministrica Wong je istaknula da će biti uvedene sankcije i protiv sedam Rusa za koje Australija tvrdi da su umiješani u pokušaj atentata na Alekseja Navalnog, zatvorenog čelnika oporbe u Rusiji i Putinovog kritičara.

Navalni je u kolovozu 2020. kolabirao na letu iz Tomska za Moskvu. Kremlj je tada objavio da u organizmu Navalnog nisu otkrivene otrovne tvari. Poslije toga je prebačen u bolnicu u Berlinu.

Pročitajte više