Australija: Više od 100.000 prosvjednika protiv rata u Iraku

VIŠE od 100 tisuća antiratnih prosvjednika izašlo je u petak na ulice australskih gradova, započinjući tako niz globalnih demonstracija koje će se tijekom vikenda održati protiv američkog napada na Irak.

Prosvjedi u Melbourneu počeli su uoči predstavljanja pred Vijećem sigurnosti UN ključnog izvješća inspektora iračkog naoružanja, uz sve veće razlike u stajalištima unutar UN, NATO-a i Europske unije.

Proturatni prosvjed u drugom najvećem australskom gradu nejveći je takav skup od prosvjeda protiv rata u Vijetnamu 60-ih godina prošlog stoljeća.

Istodobno se na sutrašnjem prosvjedu u Berlinu očekuje 80 tisuća ljudi iz cijele Njemačke, zbog čega ga organizatori, pedesetak udruga okupljenih pod zajedničkim nazivom ´Savez za akciju 15. veljače´, nazivaju najvažnijim skupom za mir desetljeća.

´To će biti najznačajnija mobilizacija pacifista od velikih prosvjeda 80-ih godina´, izjavio je jedan od organizatora Peter Strutynski.

I na Filipinima se očekuje da već od petka počne ´marš za mir´ studenata, profesora i umjetnika te pripadnika muslimanske manjine, koji bi se trebao okončati u nedjelju ispred američkog veleposlanstva u Manili.

Također su najavljeni prosvjedi u Japanu i drugim azijskim zemljama poput Tajlanda, Malezije ili Fidžija, a antiratni skupovi pripremaju se i u Pakistanu i Indiji.

Pročitajte više