Australska skupina "Acrobat" otvara "Eurokaz"

AUSTRALSKA cirkusnokazališna skupina "Acrobat" istoimenom će predstavom u Boćarskom domu 19. lipnja otvoriti 17. kazališni festival "Eurokaz".

Ovogodišnji "Eurokaz" u Zagreb dovodi svjetske atrakcije okupljene oko fenomena "novi cirkus", rekla je Gordana Vnuk, umjetnička voditeljica festivala, na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj su se predstavili članovi australske skupine "Acrobat".

Želimo pokazati da i populističke forme mogu biti inovativne, istaknula je Vnuk, dodavši da "Acrobat" prelazi granice klasičnog cirkusa, a vizualno je od njega različit.

"Novi cirkus" pojavio se na kazališnim marginama početkom 80-ih. Riječ je o hibridnom kazališnom obliku koji uz cirkuske točke koristi kazališnu dramaturgiju i teatralizaciju.

Uz "Acrobat", fenomen novog cirkusa predstavlja još jedna australska skupina - "The Happy Sideshow", čiji članovi testiraju izdržljivost vlastitih tijela - gutaju sablje, leže na čavlima, prolaze kroz teniski reket.

Kao posebnu atrakciju festivala Vnuk je najavila avangardni Living Dance Studio iz Pekinga s multimedijalnom predstavom "Izvješće o rađanju" o položaju žena u Kini.

"Living Dance Studio" prava je "underground" skupina, ona djeluje u uvjetima jake cenzure i bez bilo kakve vrste državne potpore, istaknula je Vnuk.

Do 28. lipnja na "Eurokazu" iz inozemstva nastupaju još "Motus" iz Italije s predstavama "Splendid" i "Dvokrevetne sobe" te "Showcase Beat Le Mot" iz Njemačke, koji su predstavu "Život Cezara" radili u suradnji s Narodnim kazalištem iz Bitole.

Bobo Jelčić i Nataša Rajković napravili su u njemačkom kazalištu "SchauspielHannover" predstavu "Igra na domaćem terenu", koja će se prvi put u Hrvatskoj izvesti u sklopu "Eurokaza".

Od hrvatskih predstava igrat će "Kamov, smrtopis" ZKM-a, "Zločin i kazna: Dnevnik Raskoljnikova" riječkog HNK, "Rebro kao zeleni zidovi" zagrebačke skupine "BADco." i "Školski autobus" Damira Bartola Indoša.

Uz iznimku ZKM-a, predstave "Eurokaza" igrat će u izvankazališnim prostorima - Boćarskom domu, Tvornici, hotelu "Opera", Galeriji Leksikografskog zavoda, Tvornici Endi, MM centru.

U popratnom programu "Eurokaza" održat će se okrugli stol "Putovi k novom teatru u hrvatskom teatru".

Pročitajte više