Australski glumac Heath Ledger pronađen mrtav

GLASNOGOVORNIK njujorške policije priopćio je kako je 28-godišnji australski glumac Heath Ledger, poznat po ulogama u popularnim filmovima kao što su "Legenda o vitezu" i "Planina Brokeback", danas pronađen mrtav u svom stanu u centru Manhattana.

>>> Video: Uzrok smrti Heatha Ledgera nepoznat i nakon obdukcije

>>> Jack Nicholson: Upozorio sam Heatha

Ledgerovo nepokretno tijelo je, prema prvim izvještajima, pronađeno u 15:30 po lokalnom, odnosno 21:30 po hrvatskom vremenu. 28-godišnjeg glumca je pronašla spremačica u trenutku kada ga je došla izvijestiti o dolasku maserke koja je u Ledgerovom stanu imala zakazanu seansu. Njujorška policija zasad tvrdi da najvjerojatnije nije riječ o nasilnoj smrti.

Iako službenih informacija o uzroku smrti još nema, strani mediji navode kako se Ledger najvjerojatnije predozirao. Ledgerovo golo mrtvo tijelo spremačica je pronašla na krevetu u njegovu stanu, a oko tijela je pronađena veća količina tableta.

TMZ, pozivajući se na policijske izvore, tvrdi da "još nije jasno" je li Ledgerova smrt rezultat nesretnog slučaja ili samoubojstva. TMZ također, pozivajući se, "na povjerljiv izvor iz Ledgerovog okružja", tvrdi da je australski glumac imao "problema s ovisnošću", ali da je bio "čist posljednjih godinu dana".

Heath Ledger se 4. travnja 1979. godine rodio kao potomak jedne od najuglednijih obitelji u gradu Perthu u Zapadnoj Australiji. U dobi od 16 godina je napustio srednju školu kako bi se zajedno sa svojom tadašnjom djevojkom autom zaputio u Sydney i tamo započeo glumačku karijeru. Ledger je već prije toga imao iskustva kao dijete-glumac u TV-seriji snimanoj u Perthu, a ona su dobro iskorištena u nekoliko filmova i TV-serija u Australiji.

Godine 1999. je slijedio veliki holivudski debi sa Julijom Stiles u tinejdžerskoj komediji "10 stvari zbog kojih te mrzim", a kasnije je sa svojim zemljakom Melom Gibsonom igrao u povijesnom spekatklu "Patriot". 2001. godine je dobio glavnu ulogu u povijesnom filmu "Legenda o vitezu", a potom je tumačio australskog nacionalnog junaka Neda Kellyja u istoimenom filmu.

Taj je film bio zaslužan za ljubavnu vezu s njegovom jedanaest godina starijom kolegicom Naomi Watts, koja ga je 2004. godine napustila zbog "nezrelosti".

Godine 2005. Ledger je nastupao u svom najpoznatijem, ali najkontroverznijem filmu - "Planini Brokeback" - gdje je tumačio kauboja-homoseksualca. Ta mu je uloga donijela niz nagrada, te oskarovsku nominaciju, ali i kći Matildu Rose, koju je dobio s Michelle Williams, svojom partnericom u filmu. Ledger se s majkom svog djeteta rastao u ljeto prošle godine.

U trenutku smrti Ledger se pripremao za snimanje Gilliamovog filma "The Imaginarium of Dr. Parnassus", a nedugo prije toga je dovršio snimanje filma "Dark Knight", drugog filma iz nove serije o Batmanu, gdje je tumačio lik Jokera.

D.A.

Pročitajte više