Australski krijumčari heroina dobili doživotne robije

TROJICA australskih državljana, Tach Duc Thanh Nguyen, Si Yi Chen i Matthew Norman, danas su dobili doživotne kazne zatvora zbog sudjelovanja u pokušaju krijumčarenja preko 8 kilograma heroina sa indonezijskog otoka Balija u Australiju.

Nakon što su u ponedjeljak četvorica pripadnika tzv. "Balijske devetorke" osuđeni na doživotne zatvorske kazne, te pošto su jučer dvojica glavnih optuženih osuđeni na smrtne kazne strijeljanjem, današnjim donošenjem presude za preostalih trojicu članova spomenute skupine završeno je suđenje koje se proteklih dana našlo u centru pozornosti indonezijske, ali i australske javnosti.

Autralija je, bez obzira što se radi o švercerima heroina, tražila od Indonezije da ne pogubi njene državljane, međutim službenog odgovora iz Manile još nema.

Australski premijer John Howard obećao je rodbini osuđenih krijumčara da će lobirati kod indonezijskog predsjednika Susiloa Bambanga Yudhoyonoa od kojeg namjerava tražiti pomilovanje u smislu smanjenja kazne.

Uspije li Howard ishoditi postupak za smanjenje kazne za dvojicu osuđenika na smrt, oni će vjerojatno biti osuđeni na doživotne zatvorske kazne, što je slučaj s preostalih sedam sudionika krijumčarskoga lanca heroina.

Danas osuđena trojka uhićana je u hotelu u policijskoj akciji nakon što su indonezijske službe od Australije dobile dojavu o pokušaju krijumčarenja heroina. Uhićenje se dogodilo u travnju prošle godine.

Andrew Chan i Myuran Sukumaran osuđeni su na smrt strijeljanjem pred streljačkim vodom, a sud je njihovu presudu opravdao time kako su njih dvojica bili glavni organizatori krijumčarskog lanca, te su "posjedovali zabranjen prvoklasni narkotik".

Indonezija je nedavno objavila kako namjerava potpuno prekinuti krijumčarenje narkotika u svojoj zemlji, a to se osobito odnosi na vrlo popularan turistički otok Bali koji je postao baza za međunarodnu distribuciju droge u tom dijelu svijeta.

Suđenje "Balijskoj devetorki" samo je jedno od nekolicine sličnih velikih suđenja u kojima su Australci bili umiješani u krijumčarenje droge iz Indonezije.

Prošle godine je 28-godišnja Australka Schapelle Corby osuđena na 20 godina zatvora zbog pokušaja unošenja marihuane na otok.

Jedan je australski državljanin, osuđen za zloporabu droge, u Singapuru osuđen na smrtnu kaznu koja je izvršena prošlog mjeseca. Trojica Australaca su u Vijetnamu također osuđena na smrtne kazne zbog krijumčarenja droge.

I.K.

Pročitajte više