KORONAVIRUS

Australski ministar dao ostavku jer je prekršio karantenu, živio je u vikendici

Foto: EPA

DON HARWIN, ministar kulture iz vlade Novog Južnog Walesa, podnio je danas ostavku nakon što se razotkrilo da živi u svojoj vikendici na moru unatoč zabranama da se ne putuje osim u slučaju nužde.

Harwin je podnio ostavku nakon što su ga novinari fotografirali kako kupuje odjeću i živi u svojoj vikendici umjesto da ostane u svome gradskom stanu, čime je prekršio zakon o karanteni.

Premijer Scott Morrison apelirao je na sve Australce da ostanu kod kuće i ne putuju u svoje vikendice, kako bi se zaustavilo širenje koronavirusa.

Harwin: Jako mi je žao što je moje stambeno rješenje postalo problem tijekom ovog vremena

Policija je jutros Harwina kaznila s 1000 dolara zbog kršenja javnog zdravstvenog reda, no pod političkim pritiskom dao je ostavku kasnije tijekom jutra.

"Ništa nije važnije od rada vlade u borbi protiv koronavirusa", izjavio je Harwin, a prenijela nacionalna televizija ABC.

"Neću dopustiti da moji postupci budu distrakcija od toga truda i izražavam veliko žaljenje što je moje stambeno rješenje postalo problem tijekom ovog vremena", dodao je.

Australcima je tijekom Uskrsa zabranjeno napuštanje domova osim ako za to nemaju važne razloge poput nabavke hrane ili tjelovježbe. Policija je vozačima naplaćivala tisuće dolara kazni zbog kršenja karantene na prvi dan uskrsnog vikenda.

Pročitajte više