Australski premijer kaže da vanbračni seks konzervativnog ministra i savjetnice nije uzdrmao vladu

Foto: Hina (australski premijer je desno na slici. Lijevo je Barnaby Joyce, zamjenik premijera i glavni akter seks skandala)

AUSTRALSKI premijer Malcolm Turnbull odbacio je sugestije o razdoru u koalicijskoj vladi te rekao da nema "problema" između Liberalne stranke i Nacionalne stranke u jeku skandala u koji je upleten zamjenik premijera i ministar prometa Barnaby Joyce.

"Mogu vas uvjeriti da su odnosi vrlo snažni", rekao je na televizijskoj konferenciji u Melbourneu.

"Znam da u medijima vlada velika uzbuđenost u pogledu toga da postoji sukob u koaliciji, no između Liberalne i Nacionalne stranke uopće nema problema. Nijednog."

Joyce je čelnik Nacionalne stranke, mlađeg partnera u vladi desnog centra koju vodi Turnbullova Liberalna stranka, politički savez koji postoji od 1923.

Vladajuća koalicija, u kojoj je još i stranka LNP, ima slabu većinu od 76 mjesta u parlamentu sa 150 zastupnika.

Odnosi među koalicijskim strankama zapeli su nakon što je u javnost procurila Joyceova izvanbračna afera s bivšom savjetnicom za medije koja je s njim ostala trudna.

Nakon tog skandala Turnbull je zabranio seksualne odnose između ministra i njihova osoblja, a australski Senat je pozvao zamjenika da odstupi s dužnosti.

Turnbull i Joyce sastali su se u subotu, a njihov je razgovor premijer opisao kao "iskren i topao, prijateljski, dobar, konstruktivan".

Pročitajte više