Australski šverceri heroina osuđeni na smrt strijeljanjem

DVOJICA Australaca, Andrew Chan i Myuran Sukumaran, osuđeni su danas na smrtne kazne strijeljanjem jer ih je indonezijski sud proglasio krivima za organiziranje i krijumčarenje više od 8 kilograma heroina.

Tzv. "Balijska devetorka" uhićena je u travnju prošle godine kada je pokušala sa indonezijskog otoka Balija u Australiju prokrijumčariti 8.3 kilograma heroina. Dvojica na smrt osuđenih krijumčara proglašeni su glavnim organizatorima akcije krijumčarenja.

Od devetero uhićenih australskih državljana, njih četvorica su osuđena na doživotne zatvorske kazne, dok će preostaloj trojici kazne tek biti određene.

Dio deveteročlane krijumčarske skupine otkriven je na aerodromu u Baliju gdje su uhvaćeni s paketima s drogom koji su bili ljepljivim trakama pričvršćen za njihova tijela. Ostali su u brzoj akciji uhvaćeni u obližnjoj hotelskoj sobi.

Mediji javljaju kako je na današnjem čitanju presude Chanu i Sukumaranu jedan aktivist za borbu protiv droge, nakon izricanja smrtne presude uzviknuo "Hura! Neka dugo žive suci!"

Sudac Okružnog suda Denpasara koji je vodio saslušanje 22-godišnjeg Chana rekao je kako je svojom presudom "osigurao Baliju ime odmarališta".

Odvjetnici obojice optuženika najavili su ulaganje žalbi na današnju presudu, a najavljenoj smrtnoj kazni usprotivile su se i australske vlasti koje su smrtnu kaznu ukinule prije 20 godina.

29-godišnjem Martinu Stephensu i 20-godišnjem Michaelu Czugaju isti je sud danas presudio doživotne zatvorske kazne, dok su jednake kazne Renaeu Lawrenceu i Scottu Rushu dosuđene jučer.

Slučaj je posljednjih dana s velikim zanimanjem praćen u Australiji koja se protivi smrtnoj kazni, te od zemalja koje imaju uhićene njihove državljane traže neizricanje smrtnih presuda.

Osim što se traži promjena presude, mnogi su Australci bijesni na državne vlasti koje su odgovorne za činjenicu da su krijumčari uhvaćeni prije ukrcaja na zrakoplov s Balija prema Australiji.

U slučaju da su uspjeli s drogom ući u Australiju krijumčari su mogli biti uhićeni po australskom zakonu i tako izbjeći suočavanje sa smrtnom presudom u Indoneziji.

Tako slučaj "Balijske devetorke" još nije završen, a postoji opravdana bojazan od porasta diplomatskih tenzija na relaciji Australija - Indonezija.

I.K.

Pročitajte više