Australski taksisti tužili Uber. Sad će dobiti ozbiljan novac

Foto: EPA

Uber je pristao platiti 271,8 milijuna australskih dolara, odnosno 178,3 milijuna američkih dolara; kako bi nagodbom zaključio tužbu u Australiji, objavila je danas odvjetnička tvrtka koja je zastupala australske taksi prijevoznike i njihove vozače.

Odvjetnička tvrtka Maurice Blackburn podnijela su grupnu tužbu u ime više od 8000 taksi kompanija i vozača taksija. U tužbi su tvrdili da su izgubili prihode kada je Uber, gigant na području usluga prijevoza, "agresivno" stigao na australsko tržište.

"Uber se borio zubima i noktima u svakom dijelu procesa", rekli su iz odvjetničke tvrtke.

Što kažu iz Ubera?

"Od 2018. Uber je dao značajan doprinos raznim programima kompenzascija taksi prijevoza na razini cijele države, a s danas predloženom nagodbom, ova pitanja ostavljamo u prošlosti", rekao je Uber u priopćenju za javnost.

Uber nije objavio iznos predložene nagodbe. "Bilo bi neumjesno komentirati pojedinosti dok se sporazum ne finalizira i nagodba ne potvrdi na sudu", objavio je Uber..

Skupna tužba protiv Ubera podnesena je 2019. na Vrhovnom sudu australske države Victorije. "U ovom slučaju smo uspjeli tamo gdje mnogi drugi nisu uspjeli. U Victoriji, Queenslandu i Zapadnoj Australiji pokrenuti su slučajevi protiv vlada i svi su propali", rekao je glavni odvjetnik Mauricea Blackburna, Michael Donelly.

"Nisu tražili ispriku, nego rezultat"

"Ono što su članovi naše grupe tražili nije bila još jedna u niz isprika, nego rezultat. Danas smo im to isporučili", dodao je. Prije bilo kakve isplate sud još mora odobriti predloženu nagodbu kao onu koja je u najboljem interesu članova skupine.

Uber ima sjedište u San Franciscu, osnovan je 2009. godine, te posluje u oko 70 zemalja i više od 10.000 gradova diljem svijeta. Tijekom godina suočavao se s prosvjedima taksista u gradovima diljem svijeta.

U prosincu 2023. tvrtka je dobila tužbu koju je protiv nje pokrenulo 2500 taksista u Francuskoj. Trgovački sud u Parizu presudio je da Uber prekršio pravila tržišnog natjecanja. Francuski taksisti su tražili odštetu od 455 milijuna eura.

Pročitajte više