Australski učitelj koji je ubio ženu optužen za zlostavljanje učenice koju je oženio

Australski učitelj tjelesnog odgoja koji je ubio svoju suprugu kako bi mogao započeti novi život s učenicom tinejdžericom proglašen je krivim za seksualno zlostavljanje. Sutkinja Okružnog suda Sydney Downing Centre danas je osudila Chrisa Dawsona za "tjelesno zlostavljanje djevojčice starije od 10 i mlađe od 17 godina".

Optužba se odnosi na istu učenicu s kojom je Dawson započeo novi život nakon ubojstva svoje supruge Lynette 1982. godine. Nakon tog se oženio s učenicom i s njom dobio dijete, no par se kasnije razveo.

Dawson je za ubojstvo svoje prve supruge Lynette proglašen krivim prošle godine, a konačno izricanje presude okončalo je jedan od najdužih neriješenih slučajeva u Australiji. Dugo je poricao ubojstvo, tvrdeći da je Lynette ostavila njega i njihovo dvoje male djece prije nego što je nestala.

"Htio je da se udam sa 16"

Učenica, identificirana samo kao A. B., tvrdi da ju je Dawson seksualno zlostavljao 1980. kada je kao 16-godišnjakinja pohađala jedan od razreda koje je poučavao u srednjoj školi Cromer u Sydneyju. Dawson, koji se pojavio na sudu putem videoveze iz zatvora Long Bay u Sydneyju, sve je demantirao, tvrdeći da je započeo vezu s A. B. kada je ona imala 17 godina i više nije bila njegova učenica.

Sutkinja je stala na stranu A. B., utvrdivši da je Dawson napastovao tinejdžericu dok je još bila njegova učenica. A. B. je rekla da je počela čuvati Dawsonovu djecu kada je imala 16 godina te da je često spavala u njegovoj kući.

"Pitao me da se udam za njega kad sam imala 16 godina, mnogo, mnogo puta, uvijek sam se osjećala dužnom", tvrdila je A. B. Sutkinja je rekla da postoje dokazi da je Dawson zaprosio A. B. barem jednom 1980., kada je A. B. imala 16 godina.

"Snažni dokazi", kako je ustvrdila sutkinja, pronađeni su unutar čestitke koju je Dawson poslao A. B. početkom 1981. za 17. rođendan, a u kojoj je "optuženi, zreo muškarac, za razliku od nezrelog tinejdžera, bio uvjeren u postojanje uzajamnog i trajnog odnosa. I to zato što je seksualni odnos već bio započeo”. Dawson je posvetio čestitku "najljepšoj djevojci na svijetu" i napisao kako će "podijeliti sve rođendane koji slijede".

Tijelo nikad pronađeno

Tijelo Dawsonove žene nikada nije pronađeno, a on nema pravo na uvjetni otpust sve dok se tijelo vodi kao nestalo.

A. B. je svjedočila protiv Dawsona na suđenju za ubojstvo, u kojem je on osuđen na 24 godine zatvora. Sudac je u tom slučaju utvrdio da su optužbe da je Dawson seksualno zlostavljao svoju 16-godišnju učenicu 1980. bile "istinite i pouzdane" te da je Dawsonova opsjednutost tinejdžericom bila dovoljna da ga motivira da ubije Lynette. Dawson je na presudu u srijedu odgovorio opetovanim psovkama.

Pročitajte više