AUSTRALSKI UMJETNICI MORAJU PATITI ZA SVOJU UMJETNOST

Australski umjetnici znaju da moraju patiti za svoju umjetnost, ali novo istraživanje točno pokazuje koliko je teško biti glumac, pisac, baletan ili slikar s prosječnim umjetničkim primanjima koja su tek nešto viša od minimalca. L

Nicole Kidman najbogatija je australska glumica s godišnjom zaradom od 27 milijuna američkih dolara, kako stoji na popisu bogataša za 2003. godinu koji je sastavio časopis Forbes, no anketa među umjetnicima pod naslovom "Nemojte se odreći običnog zanimanja" otkrila je da trećina njih zarađuje manje od minimalca.

Istraživanje je provela krovna australska umjetnička organizacija Australski savjet i ono je pokazalo da prihod umjetnika godišnje iznosi oko 17.000 australskih dolara (12.230 američkih), dok se granicom siromaštva u toj zemlji smatra godišnji iznos od oko 15.400 australskih dolara za samca i nešto viši za osobe u braku i s djecom, što je slučaj s mnogim umjetnicima.

Još više iznenađuje činjenica da više od pola australskih umjetnika za život zarađuje samo bavljenjem umjetnosti, a ti prihodi su u 2000./01. godini iznosili manje od 7.300 australskih dolara, pokazalo je ovih dana istraživanje.

(Hina) abj bnš

Pročitajte više