Australsko izaslanstvo sljedeći tjedan u Sjevernoj Koreji

AUSTRALIJA je u petak, nakon što je Sjeverna Koreja objavila da se povlači iz Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja (NPT), odlučila sljedeći tjedan u tu zemlju uputiti izaslanstvo visokih dužnosnika kako bi smirila napetosti oko još jedne međunarodne krize.

Ministar vanjskih poslova Alexander Downer je rekao da Australija želi čuti i mišljenje Pjongjanga glede sumnji da ta zemlja razvija nuklearni program, ali i da sjevernokorejskoj vladi prenese međunarodnu zabrinutost.

´Mislim da bi Australija mogla odigrati korisnu ulogu na način da otvori put diplomatskom riješavanju problema, iako ne želim precijeniti utjecaj koji bi mogli imati naši dužnosnici´, rekao je Downer.

Australija je jedna od malobrojnih zapadnih zemalja koje održavaju diplomatske odnose sa Sjevernom Korejom. Downer ocijenjuje da najnoviji razvoj događaja ´stvara veliku zabrinutost u cijeloj azijsko-pacifičkoj regiji i dalje´.

Sjeverna Koreja je, objavivši svoje povlačenje iz NPT-a i potpunu slobodu od obveza prema Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) istaknula da ne namjerava razvijati nuklearno oružje, te da će njezine nuklearne aktivnosti biti ograničene na mirovne ciljeve, poput proizvodnje električne energije.

Pročitajte više