Austrija bi za necijepljene mogla uvesti lockdown

Ilustracija: EPA

AUSTRIJSKI kancelar Alexander Schallenberg najavio je kako bi se necijepljeni ljudi u Austriji mogli suočiti s novim mjerama, prenosi AP. 

Vijest je stigla nakon sinoćnjeg sastanka između Schallenberga i čelnika na državnoj razini na kojem su razgovarali o svom odgovoru na brzi rast broja slučajeva. 

"Mi smo na pragu ulaska u pandemiju nezaštićenih i necijepljenih", rekao je novi austrijski kancelar Alexander Schallenberg nakon sastanka s premijerima saveznih pokrajina jučer kasno navečer.

Schallenberg je najavio da će, ako broj pacijenata s covidom u jedinicama intenzivne njege dosegne 500, odnosno 25 posto ukupnog kapaciteta jedinice intenzivne njege u zemlji, ulazak u objekte poput restorana i hotela biti ograničen i na one koji su cijepljeni odnosno one koje su preboljeli zarazu koronavirusom.

Detalji odluke bit će objavljeni u narednim danima

Ako broj pacijenata u intenzivnoj njezi dosegne 600, odnosno 30 posto opterećenosti kapaciteta intenzivne njege, uvest će se najstroži režim za necijepljene, odnosno lockdown. Tada će necijepljeni moći na ulicu izlaziti samo u iznimnim slučajevima poput odlaska na posao, u kupovinu osnovnih namirnica ili ako se moraju brinuti za blisku osobu.

"Nadam se da će ova mjera onima koji oklijevaju, a kojih je još uvijek previše, odaslati signal", rekao je Schallenberg.

Detalji odluke bit će objavljeni u narednim danima. 

Smanjenje intenziteta cijepljenja

U Austriji se posljednjih tjedana znatno smanjio broj novocijepljenih.

Stranka Ljudi, slobode, temeljna prava (MFG) koja okuplja skeptike u cjepivo protiv covida-19 na nedavnim izborima u Gornjoj Austriji osvojila je šest posto glasova i ušla u pokrajinski parlament.

Oko 65.4% ukupne populacije primilo je barem jednu dozu cjepiva, a 62.2% je potpuno cijepljeno.

Pročitajte više