Austrija, Češka, Njemačka i Italija uvele strože mjere. Hrvati opisali život ondje

Screenshot: RTL

AUSTRIJANCI najavljuju kazne od 600 eura za one koji se ne cijepe i to svaka tri mjeseca, u Njemačkoj je glavna mjera ultimativno testiranje pa i tri puta dnevno. Talijani imaju "supergreen-pass".

Stefano Napoli, zamjenik načelnika rimske policije kaže: "Od danas imamo nova pravila pa imamo kontrole na glavnim punktovima lokalnog prijevoza kako bismo provjerili imaju li putnici potrebnu zelenu propusnicu. U svaku smo smjenu rasporedili više od 100 kontrolora rimske lokalne policije." Ako nemate potvrdu, morate na taksi ili pješke. Ne smijete ni u vlak. 

"Podzemna željeznica inače je puna ljudi, osobito kad je gužva od 7 do 9 ujutro. Više nije moguće koristiti javni prijevoz bez obvezne zelene potvrde", rekao je Alessandro Pita iz Italije. 

Želite li posjetiti rimski Koloseum ili fontanu Di Trevi - može, ali s maskom. Obavezne su u turističkim središtima na otvorenom. Želite li sjesti i pojesti pizzu ili špagete, pogledati film ili utakmicu - može ako ste cijepljeni ili preboljeli. Testiranje? Ni to više ne dolazi u obzir jer na snazi je tzv. "supergreen pass". Stroža superverzija propusnice. 

RTL Direkt je razgovarao s Ljubicom Nazor, Hrvaticom u Firenci. 

"Mi se nalazimo na Božićnom sajmu u blizini našeg faksa i na otvorenom nisu obavezne maske. Međutim, za sudjelovanje na fakultetu traže ne brzi antigenski test, nego baš moramo imati potvrdu da smo cijepljene. I bez njega ne možemo ni u knjižnicu ni na fakultet. Za javni prijevoz isto tako trebamo potvrdu. Ako želimo sjesti u restoran, isto 'green pass'", rekla je Ljubica.

Testiranje nekoliko puta dnevno

Njemačka ima pravilo 2G plus što znači da se cijepljeni i preboljeli moraju dodatno testirati. Ponekad i nekoliko puta na dan, ako žele imati društveni život.

Matej, Hrvat u Koblenzu, kaže: "To znači da u trgovinama mješovite robe, restoranima, kazalište i muzeje možete ući samo uz covid-potvrdu i negativan test. Primjerice, u subotu sam s obitelji bio na kuglanju gdje sam pri ulasku pokazao potvrdu i napravio test i nakon toga sam otišao u restoran gdje su me ponovo tražili da se testiram."

Prag? Božićni ugođaj i kućice su tu, ali nigdje ni ljudi, ni kobasica, ni kuhanog vina. Odluke i mjere se mijenjanju iz dana u dan pa su sajam zatvorili i prije nego što se otvorio. 

Jana Krasna, Hrvatica u Pragu, kaže: "Ali nažalost mjere ne dozvoljavaju da se sajmovi održavaju. Također je zabranjeno piti alkohol na otvorenom. Što se tiče ulaska u klubove, restorane i kafiće, morate dokazati da ste cijepljeni drugom dozom ili da ste preboljeli 180 dana unatrag."

A kakva je situacija u Beču?

"I dalje je sve zatvoreno i svi se nadamo da će se sve otvoriti 13. prosinca kao što je vlada rekla. Iako već sada govore da će djelomično otvoriti. Za sada možemo u supermarkete, banku, poštu i ljekarne, ali i tome su skratili radno vrijeme. Ljudi bi htjeli na Advent i kupovati poklon, ali restorani i kućice su zatvoreni", rekla je Jelena Barić, Hrvatica u Beču.

Pročitajte više