Austrija uvodi obvezno cijepljenje. Ovo je plan kazni za one koji se odbiju cijepiti

Foto: EPA

AUSTRIJA od 1. veljače uvodi obvezno cijepljenje, a sada je procurio i nacrt zakona kojim će se sve regulirati. 

Kazna do 600 eura svaka tri mjeseca

Kako piše list Heute koji je dobio na uvid nacrt novog zakona, osobe koje se i nakon službenog poziva ministra zdravstva Wolfganga Mücksteina odbiju cijepiti bit će novčano kažnjene nemalim kaznama.

Kazna za one koji se neće cijepiti, unatoč obvezi, iznosi do 600 eura, no kazne će se izdavati svaka tri mjeseca. 

Tko se sve mora cijepiti

Cijepiti se moraju svi stariji od 14 godina, izuzev nekoliko kategorija. To su trudnice, osobe koje su u zadnjih šest mjeseci preboljele omikron i osobe sa zdravstvenim problemima zbog kojih se ne smiju cijepiti. To moraju dokazati potvrdom. 

Rodilje, tinejdžeri i preboljeli imaju rok do kraja sljedećeg mjeseca nakon rođenja djeteta, 14. rođendana ili proteka 180 dana od preboljenja da prime prvu dozu cjepiva. 

Rokovi za cijepljenje

Zakonodavac propisuje kako su obvezne tri doze cjepiva. Obveza za primanje prve doze kreće od 1. veljače. Drugo cijepljenje treba obaviti najranije 14 i najkasnije 42 dana nakon prvog cijepljenja, a treće cijepljenje treba obaviti najranije 120 i najkasnije 270 dana nakon druge doze. 

Priznata cjepiva su Pfizer BioNTech, Moderna, AstraZeneca i Johnson & Johnson.

Svi stariji od 14 godina s prebivalištem u Austriji koji dosad nisu cijepljeni 15. veljače dobit će pismo od ministra, a potom i svaka tri mjeseca. U pismu će biti pozvani da nadoknade zaostatke do sljedećeg roka za cijepljenje.

Tko se odbije cijepiti u godini dana može plaćati i do 2400 eura kazne

Prvi rok za cijepljenje nakon kojeg kreću kazne je 15. ožujka. 

Oni koji ne plate kaznu koja seže do 600 eura riskiraju istu takvu kaznu svaka tri mjeseca pa mogu očekivati i do 2400 eura kazne u jednoj godini, piše Heute. 

Pročitajte više