Austrija zabranila islamsku maramu u osnovnoj školi

Ilustracija: EPA

AUSTRIJSKI zastupnici su odobrili nacrt zakona koji je predložila koalicijska vlada desnice i krajnje desnice kojim se zabranjuje nošenje marame u osnovnoj školi.

Kako bi se zaštitili od optužbi za diskriminaciju muslimana, tekst spominje "bilo kakvu odjeću s ideološkim ili s vjerskim oznakama koja pokriva glavu".

No članovi koalicije na vlasti, konzervativci (OVP) kancelara Sebastiana Kurza i krajnja desnica (FPO), jasno su rekli da zakon smjera na islamsku maramu.

Naime, vlada je istaknula da pokrivalo za glavu koje nose dječaci siki, poznato kao patka, i židovska kapa poznata ka kipa, neće biti zabranjeni.

Signal protiv političkog islama

Glasnogovornik FPO-a za prosvjetu Wendelin Moelzer rekao je da je zakon "signal protiv političkog islama", a zastupnik OVP-a Rudolf Tascher je istaknuo da je tekst nužan kako se djevojčice ne bi "držalo u ropskoj pokornosti".

Udruga austrijskih muslimana IGGO nazvala je nacrt zakona "sramotnim" i "diverzijskom taktikom" istaknuvši da maramu u osnovnoj školi nosi tek veoma mali broj djevojčica.

Gotovo svi oporbeni zastupnici su glasali protiv teksta, a neki su optužili vladu da želi puniti naslovnice novina umjesto da radi na dobrobiti djece.

Vlada je priznala da će zakon vjerojatno biti osporen na ustavnom sudu, bio zbog vjerske diskriminacije ili jer se slični zakoni koji utječu na škole obično donose s dvotrećinskom većinom.

Austrijska vlada koju čine ekstremno desni FPOe i konzervativni OeVP, donijela je 2017. zabranu pokrivala za lice, koja je ciljala na muslimansku burku i nikab u sklopu politike integracije muslimanskih imigranata. Međutim, zakon je kritiziran od strane policije nakon što je otkriveno da su ljudi koji su prijavljeni jer su nosili skijašku opremu, maske za smog ili životinjske kostime uglavnom dobivali samo upozorenja.

Pročitajte više