Planirao protjerati milijune migranata iz Njemačke. Dobio zabranu ulaska

Foto: EPA

Krajnje desno orijentiranom austrijskom nacionalistu zabranjen je ulazak u Njemačku jer je u studenom prošle godine tijekom sastanka u vili u Postdamu predstavio plan za protjerivanje milijuna stranaca i njemačkih državljana stranog podrijetla koji se nisu asimilirali.

Martin Sellner, vođa Identitarnog pokreta, objavio je snimku na kojoj čita pismo koje je njegovom odvjetniku poslala gradska vlast Postdama. U pismu se navodi da je Sellneru zabranjen ulazak u Njemačku sljedeće tri godine. Upozorava ga se da bi mogao biti zaustavljen ili deportiran ako pokuša ući u zemlju, piše Guardian.

Glasnogovornik gradskih vlasti potvrdio je za agenciju France-Presse da je državljaninu članice Europske unije uručena "zabrana slobode kretanja u Njemačkoj", ali je odbio objaviti identitet te osobe. "Moramo pokazati da država nije nemoćna i da će koristiti svoja legitimna sredstva", kazao je Mike Schubert, gradonačelnik Potsdama.

U nedjelju deportiran iz Švicarske

Kad je javnost saznala za sporni sastanak, diljem Njemačke su pokrenuti prosvjedi protiv ekstremizma i krajnje desne stranke Alternative für Deutschland (AfD). Sellner je na sastanku održao prezentaciju o praktičnosti provođenja masovnih deportacija, koje se u desnim krugovima nazivaju "remigracijom". 

Švicarska policija priopćila je u nedjelju da je spriječila okupljanje koje je organizirala krajnje desna, antiislamska i antiimigrantska skupina Junge Tat. Sellner je trebao održati govor na okupljanju, ali je prije toga uhićen i deportiran. 

Inače, Sellner je primao donacije od Brentona Tarranta koji je 2019. u Christchurchu na Novom Zelandu izveo napad u dvije džamije i ubio 51 osobu. Sellneru je nedavno vraćen njegov račun na X-u, nakon što mu je bivše vodstvo Twittera 2020. zabranilo pristup društvenoj mreži. 

Pročitajte više