Austrijanci napokon našli psihijatra: Milivoja Ašnera procijenit će Nijemac

NJEMAČKI liječnik Norbert Nedopil inače šef odjela za forenzičku psihijatriju klinike u Muenchenu procijenit će je li Milivoj Ašner uračunljiv, odnosno je li sposoban pred sudom odgovarati za zločine koje je počinio u Drugom svjetskom ratu u Hrvatskoj. Vijest je za bečki Kurier potvrdio potpredsjednik Udruženja sudaca Austrije Manfred Bernhofer dodajući kako bi vještačenje moglo biti dovršeno do ljeta ove godine, kada bi eventualno Ašner mogao biti izručen Hrvatskoj.

Od kolovoza traže međunarodnog stručnjaka

Podsjetimo kako austrijske vlasti već duže vrijeme odbijaju izručiti nacističkog ratnog zločinca Milivoja Ašnera Hrvatskoj, a našli su opravdanje u činjenici da od kolovoza prošle godine ne mogu naći inozemnog stručnjaka koji bi utvrdio je li on dementan ili ne. Dvojica švicarskih stručnjaka koji su trebali obaviti vještačenje, odbili to učiniti. Jedan zbog preniskog honorara, a drugi zbog drugih obaveza osobne naravi. Austrijske vlasti smatrale su kako je vrlo važno imati mišljenje inozemnih stručnjaka, zbog iznimne političke osjetljivosti slučaja.

Ašner, koji je rođen u Hrvatskoj, optužen je za pomaganje u deportaciji Židova, Roma i Srba u koncentracijske logore i četvrti je na listi najtraženijih ratnih zločinaca centra Simon Wiesenthal. Ašner je bio šef ustaške policije u Slavonskoj Požegi za vrijeme Drugog svjetskog rata te je organizirao istrebljenje Srba, Židova i Roma u tom gradu.

Za novinare lucidan

Prije gotovo godinu dana u intervjuu za britanski Sun Ašner je djelovao vrlo lucidan te je porekao bilo kakav zločin i bio je spreman dokazati svoju nevinost na hrvatskim sudovima. Netom nakon toga kazao je kako se ne sjeća da je davao ikakav intervju, da bi poslije toga za HTV ponovio da je nevin, baš kao i za britanski list.

I.Ć.
Foto: Arhiva

Pročitajte više