Austrijanci otvorili tvornicu kod Zagreba: "Imate tehnički obrazovan kadar"

Foto: FACC

AUSTRIJSKI mediji javljaju da je proizvođač zrakoplovnih dijelova FACC izgradio novu tvornicu u Jakovlju, u Hrvatskoj, i sada je postupno pušta u rad, a već se planira sljedeća faza proširenja. 

Na novoj lokaciji tvrtka proizvodi lagane komponente za unutrašnjost kabine u komercijalnim zrakoplovima i poslovnim mlažnjacima.

Ulaganje od 12.5 milijuna eura u prvoj fazi

"S volumenom ulaganja od 12.5 milijuna eura za prvu fazu proširenja, projekt je najveća greenfield investicija izvan Austrije u povijesti FACC-a", rekao je izvršni direktor Robert Machtlinger. 

Dobra infrastruktura i blizina Zagreba, koji ima tehničko sveučilište i primjereno obučenu radnu snagu, bili su razlozi za odlazak na ovu lokaciju, koja je također dobro povezana s međunarodnom prometnom mrežom.

Dvoetažna tvornica

U roku od deset mjeseci izgrađena je dvoetažna tvornica na površini od 128.000 metara četvornih u kojoj se proizvode lake komponente za unutrašnjost kabine. Najsuvremeniji proizvodni pogon projektiran je u suradnji s Institutom Fraunhofer. U samo tri mjeseca već je zaposleno više od 150 stručnjaka.

"Potražnja je ponovno ogromna, posebno u području zrakoplova na kratkim i srednjim udaljenostima - zbog čega se već planira sljedeća faza proširenja s dodatnim područjima za sastavljanje komponenti i logistiku", rekao je Machtlinger za Austrijsku press-agenciju (APA).

Planiraju dodatno zapošljavanje

S obzirom na trenutnu situaciju s narudžbama, očekuje se da će se radna snaga dugoročno morati utrostručiti. Nova tvornica u Zagrebu dio je strategije rasta tvrtke FACC koja u idućim godinama namjerava uložiti više od 150 milijuna eura u razvoj.

Do 2030. FACC se želi etablirati među 50 najboljih zrakoplovnih grupa u svijetu. Trenutno je među 100 najboljih. 

Uz pokretanje proizvodnje u Hrvatskoj, u FACC-u su u procesu zapošljavanja 200 novih zaposlenika na lokaciji Innviertel u Austriji.
 

Pročitajte više