Austrijanci žale za Papom

SA VELIKIM bolom i žalošću primljena je vijest o smrti Svetog Oca u Austriji.

Osjećam "veliku žalost za velikim čovjekom koji je u povijesnom značenju imao veliki utjecaj diljem svijeta", izjavio je predsjednik Republike Austrije Heinz Fisher.

Ivan Pavao II. ostat će zapamćen kao Papa koji je neumorno na više od stotinu pastoralnih pohoda diljem svijeta - tri puta je bio u Austriji - promicao vjeru, mir, dijalog, pomirbu među ljudima. Prvi je papa koji je posjetio Mathauzen. Zauzimao se za borbu protiv siromaštva, za rješenje problema trećeg svijeta, izjavio je austrijski predsjednik Fischer u povodu Papine smrti.

"Papa je imao posebnu karizmu, bio je veliki čovjek koji se zauzimao za gradnju mostova među ljudima, za ujedinjenje starog kontinenta i proširenje Europske unije- bila je to njegova poruka godine 1988. kada je bio u trećem pastoralnom pohodu Austriji, kazao je austrijski kancelar Wolfgang Schuessel. Dodao je "mnogi su ga slijedili diljem svijeta bez obzira da li su bili katolici. Nosio je auroru sveca".

Sa velikim bolom i žalošću primljena je vijest o smrti Svetog Oca što više nije među nama i sa "kršćanskom radošću što je stigao na cilj života - kod kuće", kazao je bečki nadbiskup kardinal Christoph Schoenborn. On će večeras u bečkoj katedrali Svetog Stjepana služiti svetu misu zadušnicu u povodu smrti Svetog Oca na kojoj će nazočiti austrijski državni vrh, diplomatski zbor i drugi.

Diljem Austrije jutros u 8 sati zvonila su crkvena zvona za preminulog Svetog Oca, a vijest o smrti označilo je sinoć najveće zvono u Austriji "Pumerin" na bečkoj katedrali Svetog Stjepana koje zvoni samo u posebnim trenucima.

Austrijski mediji već danima opširno izvještavaju o stanju i životnom putu Ivana Pavla Drugog. Nakon objave vijesti o smrti Ivana Pavla Drugog austrijska radio-televizija prekinula je sinoć program minutom šutnje.

Pročitajte više