Austrijska agencija za nadzor banaka potvrdila: Tajni računi hrvatske elite su lažni

Foto: Index

POPIS štednje 168 poznatih Hrvata kod RBA zadruga, među kojima ima šefova stranka, aktualnih i bivših zastupnika, sudaca, glumaca i pjevača je lažan, potvrdila je Austrijska agencije za nadzor financijskog tržišta (FMA). Naime, u medijima se u lipnju pojavio popis navodne štednje poznatih Hrvata, a tvrdilo se da je dokument iz Raiffeisen Grupe u Austriji odaslan austrijskoj Agenciji za nadzor financijskog tržišta (FMA) na izravan na izravan upit Odjela za prevenciju pranja novca i financiranja terorizma unutar navedene agencije.  

> Austrijska banka: "Tajni računi hrvatske elite u RBA zadrugama su krivotvorina"

Nalog je direktoru Raiffeisen-Landesbank Steiermark AG-a, Markusu Mairu, navodno uputila predstavnica Agencije Martina Andexlinger s naslovom "Zahtjev za predaju popisa hrvatskih klijenata". Na popisu se nalazi niz visokopozicioniranih osoba iz hrvatskog javnog života, a popis sugerira da mnogi bivši dužnosnici navedeni u dokumentu nisu prijavili novac u Austriji u sklopu svojih imovinskih kartica. No, takav dopis nikad nije postojao.

"Na temelju trenutno raspoloživih informacija, kao i interno provedene istrage nije poznat predmetni dopis. FMA je prvi puta saznala za takav dopis iz e-maila jednog novinara 12. lipnja ove godine", stoji u odgovoru austrijske Agencije za nadzor financijskih usluga.


Podsjetimo da je popis objavljen u Hrvatskoj u lipnju ove godine, a odmah nakon objave dokumenata sumnju u autentičnost izazvalo je nekoliko detalja. Na listi su se nalazile samo poznate osobe, bez anonimaca. Od politike do estrade.

Iako se radi o banci, iznosi su bili zaokruženi, odnosno svi su završavali na "00", a neka od imena krivo su napisana.

"S obzirom da se radi o očitom falsifikatu, za što sada imamo i potvrdu FMA, vjerujem da će nadležna tijela Republike Hrvatske postupiti u skladu s našom kaznenom prijavom protiv nepoznate osobe za krivotvorenje isprava i utvrditi tko je osoba koja je izradila falsifikat s ciljem dovođenja hrvatske javnosti u zabludu. Sukladno pozitivnim propisima Republike Hrvatske, očekujem da će i mediji koji su, usprkos našim upozorenjima, lažni popis objavili, isti sada ukloniti. U suprotnom, naši odvjetnici će biti prisiljeni to isto zatražiti sudskim putem", izjavio je  mr. Michael Spitzer, povjerenik za Hrvatsku i glavni koordinator Raiffeisen bankarske grupacije Štajerske.

Nenad Koljaja, jedan od predstavnika oštećenika RBA štedno-kreditnih zadruga, tvrdio je kako je dokument autentičan, ta da mu u FEMA-i nisu htjeli ni potvrditi ni demantirati autentičnost dokumenta.  

"Riječ je o sadržaju kaznene prijave koju sam podnio 9. lipnja, a dokument sam dostavio nizu institucija. Od Sabora, Dorha, Uskoka, Ministarstva financija, Europskoj komisiji te istražnim organima Austrije i Njemačke", rekao je svojedobno Koljaja za Index.

Pročitajte više