Austrijanci pišu o padu broja stanovnika u Hrvatskoj: "Posljedica ulaska u EU"

Foto: Igor Kralj/PIXSELL/Wiener Zeitung

AUSTRIJSKI mediji pišu o preliminarnim rezultatima popisa stanovništva u Hrvatskoj i konstatiraju da je zabilježen "drastičan pad broja stanovnika" koji se ocjenjuje kao "katastrofalan".

"Hrvatska je 2021. imala ukupno 3.89 milijuna stanovnika. Pokazuju to prvi rezultati prošlogodišnjeg popisa stanovništva koje je u petak objavio Državni zavod za statistiku. U odnosu na prethodni popis stanovništva iz 2011. godine, kada je prebrojano oko 4.28 milijuna stanovnika, stanovništvo se smanjilo za 9.25 posto", piše Austrijska press agencija (APA), a prenosi Wiener Zeitung.

U roku od deset godina zemlja je izgubila gotovo 400.000 ljudi, što hrvatski mediji opisuju kao katastrofalno, ističe se.

Hrvatska u 30 godina izgubila gotovo 20 posto stanovništva

Navode i reakcije hrvatskih medija: "Portal Index rezultate je komentirao kao "povijesnu demografsku katastrofu", a televizija N1 govori o "razornim podacima o popisu stanovništva".

"Hrvatska nije imala tako malo stanovnika od 1948. godine. U najmlađoj članici EU broj stanovnika opada od 1991. godine, kada se prebrojilo 4.78 milijuna stanovnika. Hrvatska je u posljednjih 30 godina izgubila gotovo 19 posto stanovništva, odnosno više od 895.000 stanovnika", ističe se u austrijskim medijima.

Dodaju kako je naročito veliko iseljavanje s istoka zemlje, iz Slavonije, te ističu da samo tri hrvatska grada imaju više od 100 tisuća stanovnika.

Iseljavanje u prosperitetnije članice Europske unije

"Pad broja stanovnika pripisuje se, između ostalog, iseljavanju. Ulazak u EU i kasnije otvaranje tržišta rada olakšali su Hrvatima put do drugih zemalja EU", navodi APA. Citiraju saborsku zastupnicu Radničke fronte Katarinu Peović.

"Treba otvoreno reći da su ljudi protjerani iz zemlje", komentirala je na televiziji N1 oporbena zastupnica Katarina Peović iz lijeve Radničke fronte, navodi se.

"Natalitet je svugdje nizak, ali u Hrvatskoj su mladi prisiljeni napustiti zemlju. "Prvi put imamo situaciju u kojoj mladi imaju lošije uvjete za život od svojih roditelja", kritizirala je Peović, ističe APA.

Pročitajte više