AUSTRIJSKI MEDIJI Golemi skandal trese Plenkovićevu vladu

Foto: Screenshot Die Presse/Patrik Macek/PIXSELL

AUSTRIJSKI mediji ovih dana pišu o Aferi Hotmail, koja je očito toliki skandal da prelazi granice Hrvatske i hrvatskog medijskog prostora. 

Konzervativni austrijski dnevni list Die Presse piše da se s Aferom Hotmail “proširio financijski skandal oko prezaduženog hrvatskog koncerna Agrokor”, te da se hrvatska vlada “nalazi pod pritiskom”. Ističe se da je vlada Andreja Plenkovića od početka svojeg angažmana oko Agrokora bila “izložena optužbama za netransparentnost i sukobe interesa”, te da je Indexova objava mailova grupe Borg pokazala da je Martini Dalić u pisanju Lex Agrokora pomogla “skupina odvjetnika i financijskih savjetnika” koji su onda kasnije “postali službeni savjetnici u Agrokoru”.
 
“Jedan iz ove grupe, Ante Ramljak, čak je imenovan vladinim upraviteljem Agrokora”, navodi Die Presse i podsjeća da je Ramljak u međuvremenu odstupio kada se otkrio skandal o visini savjetničkih honorara. “Prema medijskim izvještajima premijer Plenković znao je sve o tome.”
 
Opozicija traži Plenkovićevu ostavku
 
Bečki dnevnik Wiener Zeitung pak piše da je “afera oko Agrokora uzdrmala hrvatsku vladu”, te da je zbog toga ostavku podnijela potpredsjednica vlade Martina Dalić, no “opozicija traži i glavu premijera Plenkovića”. 
 
Napominje se da objava mejlova ukazuje da je Plenković znao što se događa oko pisanja Lex Agrokora, te citiraju izjavu predsjednika HSS-a Kreše Beljaka koji traži “kolektivnu ostavku vlade i raspisivanje novih izbora”.
 
Martina Dalić je pak tijekom podnošenja ostavke izjavila da nije učinila ništa nemoralno ili nezakonito, ali da ne želi biti teret Plenkoviću. 

Pročitajte više