Austrijski ministar: Ostajemo neutralni što se tiče ulaska u NATO

Foto: EPA

AUSTRIJSKI ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg rekao je da će njegova zemlja zadržati neutralni status iako su Švedska i Finska napravile potpuni zaokret u svojoj vanjskoj politici i zbog ruske invazije na Ukrajinu zatražile članstvo u NATO-u.

"Kod nas je situacija malo drugačija", kazao je Schallenberg u razgovoru za njemački radio Deutschlandfunk, navevši ogromnu potporu javnosti austrijskoj neutralnosti.

Schallenberg: Pomažemo Ukrajini, ali ne oružjem

Schallenberg, čija zemlja 80 posto potreba za prirodnim plinom namiruje iz Rusije, rekao je da će Austrija radije nastaviti pružati humanitarnu pomoć Ukrajini umjesto slanja naoružanja.

"Uvelike pomažemo, ali ne oružjem. Smatram da se pomoć Ukrajini ne može svesti samo na ratno naoružanje", istaknuo je.

Švedska i Finska zatražile prijem u NATO

Ranije danas Švedska i Finska službeno su zatražile prijem u NATO, što je jedna od najznačajnijih promjena u sigurnosnoj arhitekturi Europe u posljednjih nekoliko desetljeća. Finska s Rusijom dijeli 1300 kilometara dugu granicu.

Švicarska, koja nije članica EU i poznata je po neutralnom statusu, također naginje prema pridruženju vojnom savezu, kazao je za Reuters početkom mjeseca dužnosnik ministarstva obrane.

Pročitajte više