Austrijski monstrum odslužit će samo deset godina zatvora?!

BIVŠI podstanar u kući austrijskog monstruma Josefa Fritzla otkrio je da je znao kako je Fritzl silovao svoju kćer, a istu stvar su priznale i njene školske prijateljice.

Fritzlov bivši susjed Joseph Leitner policiji je kazao da je njegova kćerka Elisabeth pobjegla od kuće kad je imala 17 godina jer ju je otac silovao. No, otac ju je pronašao u Beču i vratio kući, a susjed dodaje kako policiji tada nije ništa prijavio.

Elisabeth je pobjegla od kuće kad je imala 17 godina

"Znao sad da je Fritzl silovao Sissi prije nego što je nestala. Jako sam dobro poznavao njenu najbolju prijateljicu koja mi je rekla kakvo je Josef čudovište i što joj je učinio. Zato su smislile plan da pobjegnu zajedno. Elisabeth je spakirala torbe i otišla u Linz pa u Beč. Josef je bio lud od bijesa, ali uskoro ju je pronašao i vratio je kući nakon čega joj je zabranio druženje s najboljom prijateljicom. Za to se pobrinula i njena majka koja ju je cijelo vrijeme budno nadgledala. Mada je Elisabeth opet nestala godinu dana kasnije moja je prijateljica mislila da je još jednom pobjegla. Nikad nije nikome ništa rekla jer ju je bilo strah. Nije se samo Elisabeth bojala Josefa Fritzla", priznao je bivši podstanar.

Elisabethina prijateljica Susanne Parb ispričala je novinarima kako je Fritzlova kćer često pričala o odlasku. "Stalno je govorila kako jedva čeka dan kad će pobjeći od njega", kaže Parb.

"Često ju je tukao, ali nikad mi nije govorila o silovanju"

"Žao mi je što ju je pronašao kad je pobjegla u Beč. Da se tada uspjela sakriti ništa od ovog se ne bi dogodilo. Imala je posao u maloj zalogajnici i štedjela je sav novac kako bi mogla otići od kuće kad napuni 18 godina. Tada ju ne bi mogao natjerati da se vrati kući. U trenutku kad je nestala torbe su joj već bile spakirane i skupljala je hrabrost da se oprosti s majkom. Svima nam je bilo logično da je pobjegla i pridružila se nekoj sekti, kao što je njen otac tvrdio, jer smo znali koliko ga se bojala. Prije nego je nestala otkrila mi je da ju je često tukao, ali činio je to pametno; nikad nije imala vidljive ozljede. No, nikad nije govorila o silovanju. Vjerojatno ju je bilo sram", kaže Parb.

Dodala je i da je nekoliko puta posjetila Elisabethinu kuću, ali Josefa nikad nije bilo. "Nije me volio jer sam postavljala puno pitanja i uskoro joj je zabranio da se druži sa mnom", rekla je Elisabethina prijateljica.

"Fritzl je bio tiranin koji nije tolerirao nikakvu neposlušnost"

Fritzlova supruga nije ni na trenutak pomislila da je on umješan u nestanak njene kćeri iako je već ranije bio optužen za silovanje i odslužio 18-mjesečnu zatvorsku kaznu, kazala je Associated Pressu njena sestra.

Žena koja je tražila da ju se imenuje samo kao Christinu R. također je potvrdila da je Elisabeth pobjegla od kuće kad je imala 17 godina. Fritzla je opisala kao tiranina kojeg se cijela obitelj bojala pa je tako mogao i opravdati nestanak svoje kćerke jer njegovu riječ nitko nije dovodio u pitanje.

"Ako on odluči da je nešto crno, onda je crno pa makar bilo deset puta bijelo. Nije tolerirao nikakvu neposlušnost. Čak sam ga se i ja bojala i uvijek sam pazila da ne kažem nešto što bi ga moglo uvrijediti. Onda možete zamisliti kako je bilo mojoj sestri Rosemarie koja je s njim provela tolike godine", kaže Christina.

"Ne znam što bi joj Josef učinio da mu se pokušala suprotstaviti. Vjerojatno bi je udario. U svakom slučaju, bio je tiranin. Njegova riječ bila je zakon, a svi ostali morali su šutjeti", zaključila je Christina.

Kćer je držao na uzici i mučio u posebnoj tamnici

Novi detalji o slučaju koji je šokirao svjetsku javnost svaki dan izlaze na površinu. Danas je tako otkriveno kako je Fritzl svoju kćer držao na uzici prvih devet mjeseci zatočeništva. Elisabeth je oko vrata imala lanac koji bi joj Fritzl skidao samo kad je morala koristiti wc.

Policajac koji vodi istragu otkrio je kako je Fritzl unutar svog podruma u kojem je držao kćer u zatočeništvu izgradio posebnu tamnicu s uređajima za mučenje. U slučaju da ga Elisabeth ili njena djeca ne bi slušali, zatvarao ih je u sićušne ćelije u kojima jedva ima dovoljno kisika za preživljavanje. Unutar tamnice osjeća se jak miris plina, što je dodatni argument pretpostavkama kako je Fritzl prijetio svojim žrtvama da će ih otrovati ukoliko pokušaju pobjeći.

Maksimalna zatvorska kazna 15 godina!

Detektiv Franz Polzer engleskom Sunday Mirroru ispričao je kako je Fritzl priznao da je silovao Elisabeth nebrojeno mnogo puta, dok su njena djeca nemoćno promatrala.

"Ne mogu vjerovati koliko je taj čovjek zao. Djeci će trebati godine da se oporave", kazao je Polzer, te otkrio kako bi Fritzl mogao odslužiti samo deset godina zatvora za svoj monstruozni zločin!

Policajci pokušavaju skupiti dovoljno dokaza da ga optuže za ubojstvo Elisabethinog djeteta koje je umrlo. Ako ga proglase krivim za ubojstvo, silovanje, incest i nezakonito zatočenje, maksimalna kazna koju može dobiti je 15 godina zatvora, a mogao bi izaći već nakon deset. Nešto veću kaznu dobit će ukoliko 19-godišnja Kerstin, koja je u teškom stanju, umre od ozljeda jer će mu se onda suditi za dvostruko ubojstvo. 

P.V.
Foto: Bild

Pročitajte više