Austrijski tisak o hrvatskoj kandidaturi za EU

"HRVATSKA je službeni kandidat", "Hrvatska će pregovarati od 2005. o pristupu u punopravno članstvo EU" naslovi su u austrijskim dnevnim listovima "Der Standard" i "Kurier" od subote.

S dobrim vijestima vraćaju se kući izaslanstva mnogih zemalja iz Bruxellesa koje se pripremaju za pristup u EU piše "Der Standard" i nastavlja da su šefovi vlada i država europske 25-orice dodijelili Hrvatskoj u petak status kandidata te prenosi riječi predsjednika Europske komisije Romana Prodija da će pregovori RH s EU početi početkom iduće godine.

"Vlada u Zagrebu obećava radikalne reforme kako bi se zajedno s Bugarskom i Rumunjskom pridružila 2007. Europskoj uniji ali diplomati u Bruxellesu smatraju realnim da će Hrvatska pristupiti EU najranije 2009. godine", piše "Der Standard".

"Hrvatska je pravna država s tržišnim gospodarstvom", naglašava se u završnom dokumentu Zaključaka Europskog vijeća o Hrvatskoj, piše "Kurier" i podsjeća na preporuke Europske komisije iz travnja da Hrvatska treba dobiti status službenog kandidata. List nadalje ističe da će se pregovori RH i Europske unije temeljiti na hrvatskim postignućima a brzina će ovisiti o napretku Hrvatske u ispunjenju zahtjeva potrebnih za članstvo. "Kurier" završno podsjeća kako Europska unija očekuje od Hrvatske punu suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu (ICTY-em).

Austrijski mediji također navode da sada postoje četiri službena kandidata za EU: Bugarska, Rumunjska, Turska i Hrvatska.

Konzervativni list "Die Presse" kratko bilježi "Hrvatska je postala kandidat, pregovori početkom 2005".

Pročitajte više