Austrijski tisak: Schuessel novi Prodijev nasljednik?

TRI DANA nakon izjave predsjednika Europske komisije Romana Prodija da se namjerava vratiti na talijansku političku scenu, sve se češće na mjestu njegova nasljednika spominje ime austrijskog kancelara Wolfganga Schuessela.

List Salzburger Nachrichten objavio je u utorak članak pod naslovom "Schuessel ide u Bruxelles", a Tiroler Tageszeitung "Konzervativac Schuessel Prodijev nasljednik".

Spiegel ocjenjuje da su Schuesselovi izgledi da dođe na mjesto predsjednika Europske komisije "sve veći". O tom bi pitanju u srijedu u Berlinu trebali razgovarati francuski predsjednik Jacques Chirac, njemački kancelar Gerhard Schroeder i britanski premijer Tony Blair, prenosi Spiegel. I utjecajni Financial Times spominje ime austrijskog premijera kao Prodijeva nasljednika.

Austrijski kancelar rekao je sa svoje strane u utorak kako nitko još nije razgovarao s njim o mogućnosti da postane novi čelnik Europske komisije. Nije međutim rekao da li će preuzeti tu dužnost ako mu ona bude ponuđena.

Novi predsjednik Europske komisije bit će imenovan na sastanku Europskog vijeća koji će se održati u lipnju u Bruxellesu. U skladu sa sporazumom iz Nice, birat će ga predstavnici 25 zemalja članica proširenog EU-a, a izbor novoga predsjednika potvrdit će Europski parlament. Nova će Komisija s radom početi 1. studenoga.

Pročitajte više