Austrijski tjednik otkriva: Joerg Haider je bio plaćenik Sadama Husseina!

KONTROVERZNI austrijski desničar Joerg Haider, kojem su istomišljenici tepali i "koruški kralj", umro je u pijanoj nesreći prije gotovo dvije godine, ali priče se i dalje ne stišavaju. Dapače, nakon otkrića da je Haider na tajnim računima u inozemstvu imao milijuna, samo su se rasplamsale.

Haidera se naveliko povezivalo s korupcijskim aferama u Hypo banci, pa je logičan zaključak da je na tim malverzacijama stekao zavidno bogatstvo. No, austrijski tjednik Profil koji se u posljednje vrijeme specijalizirao upravo za otkrivanje pikanterija oko Haidera ima drugačiju teoriju - da je bio plaćenik iračkog diktatora Sadama Husseina!

Tjednik piše kako je Haider posjetio Irak u jeku rata 2002. godine i tada se sprijateljio sa Sadamom. U Irak je u kratkom razdoblju otputovao čak tri puta, što je predstavljao kao humanitarne misije, i redovito se sastajao s diktatorom Husseinom. S obzirom da je Haider bio poznat po uživanju u medijskoj pažnji, za vrijeme boravka u Iraku čak je dao opširni intervju za Al Jazeeru, gdje je tumačio svoje viđenje Sadamove politike.

Sve su to već dobro poznati podaci, ali Profil otkriva podatak koji do sada nije bio poznat. Haider je od Sadama za vrijeme posjeta Iraku dobio pet milijuna dolara kako bi promicao njegovu "istinu" u Europi! Kao izvor ove ozbiljne optužbe, austrijski tjednik navodi dokumente iračkih vlasti koji datiraju iz 2008. godine, a koji su označeni kao vrlo tajni.

U istim se dokumentima spominje da je novac od Sadama dobio i Edwald Stadler, Haiderov prijatelj i politički saveznik koji je zajedno s njim bio u Iraku. Stadler je i dalje član Saveza za budućnost Austrije, stranke koju je Haider osnovao, a novinarima je rekao da se nikad nije osobno sastao sa Sadamom i da nije primio nikakav novac.

Pročitajte više