Autocesta kod Sv. Roka na popravku

SAMO mjesec i pol nakon otvaranja nove autoceste kroz Sveti Rok zbog nastalog ulegnuća jedan dio na toj dionici već je saniran, dok će rekonstrukcija 50 metara ceste uslijediti 15. rujna.

Da je došlo do ulegnuća te da će se s rekonstrukcijom početi u rujnu, potvrdio je "Večernjem listu" Zvonimir Pilih, direktor HAC-ova sektora za naplatu cestarina.

Na novinarski upit je li do ulegnuća došlo zbog ubrzanih rokova koje su imali izvođači, Pilih je najprije potvrdno odgovorio, a zatim se ogradio od svog odgovora.

Koordinator HAC-a Ladislav Pezevšek odbacuje tvrdnju da je do oštećenja došlo zbog prenapregnutog roka koji su imali izvođači na autocesti. Po njegovim riječima, malo oštećenje na udaljenosti dva kilometra od tunela Sveti Rok u Lici već sanirano. Objasnio da je riječ o prijelazu uz jedan objekt gdje je u duljini od deset metara cesta potonula pet centimetara. Kako tvrdi Pezevšek, to oštećenje nema nikakve veze s rokovima izgradnje i normalno je za prijelaze uz objekte. Dodaje da je prometnica u redu te da se redovito kontrolira stanje novoizgrađene dionice.

Pezevšek kaže da je pitanje hoće li uopće trebati rekonstrukcija prometnice na nasipu u blizini tunela Sveti Rok.

Za razliku od Pezevšeka, Pilih tvrdi da će rekonstrukcija na dionici na ličkoj strani tunela Sveti Rok ove jeseni i zime biti.

 U slučaju bure na velebitskoj dionici autoceste vozila će preusmjeriti na državnu cestu preko Gračaca i Obrovca, kaže Pilih. Ističe da je kod tunela Ledenik izmjerena brzina bure od 240 kilometara na sat, a, za usporedbu, Maslenički se most za prvu kategoriju vozila zatvara kada bura puše brže od 70 kilometara na sat.

Za očekivati je da će ova dionica biti zatvorena godišnje bar koliko i Maslinički most, a, kako najavljuje Pilih, već slijedeće turističke sezone mogli bi biti postavljeni metalni burobrani koji smanjuju brzinu vjetra na samo 30 posto.

Pročitajte više