Autocestu Sarajevo - Beograd će uglavnom financirati krediti Turske

Ilustracija: EPA

PREDSJEDATELJ Predsjedništva BiH Milorad Dodik potpisao je u Ankari s turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom sporazum o trgovinskoj suradnji između dviju zemalja te protokol o izgradnji autoceste Sarajevo - Beograd koji bi trebao biti velikim dijelom financiran turskim bankovnim kreditima, javili su bosanskohercegovački mediji.

Dodik je na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon susreta s Erdoganom rekao kako su razgovori u Ankari bili prigoda da se razmotri suradnja između dviju država koje nemaju posebnih otvorenih pitanja, ali imaju veliki broj potpisanih sporazuma.

Dodik kaže da će biti potpisano još sporazuma između dviju zemalja

Dodik je najavio kako će BiH i Turska, uz potpisane sporazume o trgovinskoj suradnji i izgradnji autoceste od Sarajeva do Beograda, uskoro potpisati i protokole o suradnji u oblasti energetike i obrazovanja:“

"Zahvalan sam predsjedniku Erdoganu što se založio za žurno formiranje Vijeća ministara BiH i što je još jednom poslao jasnu poruku da Turska podržava euroatlantski put BiH. Posebno sam zadovoljan što je predsjednik Erdogan želio čuti i razlike u BIH po tom pitanju. Za mene nije sporno i želim potvrditi kako u BIH doista postoji institucionalni okvir za suradnju BiH i NATO-a, ali jednako tako postoje i dvojbe oko članstva BiH u tom savezu“, kazao je Dodik.

Dodik je potvrdio kako je u razgovoru s Erdoganom razmatrano i pitanje priključivanja BiH na Turski plinovod kroz proširenu suradnju s Rusijom.

"Sretan sam što nam je predsjednik Erdogan dao i konkretne upute kako bi se  BiH mogla priključiti na taj energetski tok. Mi želimo da dovoljne količine plina stignu u BiH vodeći računa i o ekološkoj zagađenosti Sarajeva i nekih drugih mjesta u zimskom  razdoblju“, rekao je Dodik i najavio kako će se uskoro o tome i detaljnije razgovarati.

Pozvao Erdogana da posjeti BiH već ove godine

Pozvao je Erdogana da već u ovoj godini posjeti BiH.           

Erdogan je rekao kako BiH zauzima „posebno mjesto u njihovim srcima i žele pomoći u rješavanju problema kao da se radi o njihovim problemima“.

Najavio je održavanje vijeća za suradnju između BiH i Turske ove godine, ali i potvrdio opredjeljenje svoje zemlje za jačanje suradnje između svih zemalja u okvirima trilaterala s BiH, Srbijom i Hrvatskom.

„Očekujemo što prije formiranje Vijeća ministara BIH. Turska će poštovati potpisani trgovinski sporazum i nastavit ćemo uvoziti meso i mesne prerađevine iz BiH“, kazao je Erdogan.

Dodik i bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović su uoči sastanka s Erdoganom dočekani u Ankari uz najviše državne počasti.

U Tursku nije otputovao član Predsjedništva BiH Željko Komšić zbog zdravstvenih problema. Nakon ceremonije svečanog dočeka uz vojne počasti ispred Predsjedničke palače u Ankari, tijekom koje je Dodik počasnu gardu pozdravio na turskom jeziku s "merhaba, asker", prvo su odvojeno razgovarali Dodik i Erdogan, a potom se turski predsjednik sastao i s Džaferovićem. 

Pročitajte više