Avanture Luke Bebića ili dva dana putovanja od Kyota do Zagreba



NAKON petodnevnog boravka u Japanu, gdje je "pridonosio boljem razumijevanju i prijateljstvu između zemalja te razmijenio mišljenja i informacije o pitanjima i projektima od zajedničkog interesa", šef Sabora Luka Bebić na povratku u Hrvatsku doživio je pravu malu avanturu.

Naime, zbog zatvaranja zračnog prostora nad većim dijelom Europe delegacija je nakon 15-satnog leta avionom iz Osake sa subote na nedjelju, sletjela u Istanbul, umjesto u Frankfurt, piše Jutarnji list, odakle je počela Bebićeva "operacija povratak". Iz Kyota, gdje su proveli 14 sati, do Osake delegacija je stigla autobusom.

Duga razmišljanja Bebića i delegacije

U Istanbulu su delegaciju dočekali predstavnici našeg veleposlanstva u Ankari i konzulata u Istanbulu. Nakon dugog razmišljanja tijekom kojeg su se razmatrale opcije leta avionom prema Rimu, pa avionom do Splita i autom do Zagreba ili avionom do Sarajeva pa dalje automobilom, odustalo se od letenja, a delegacija se u Zagreb uputila automobilom preko Turske, Bugarske i Srbije.

Hrvatska je delegacija tako prešla rutu Istanbul - Plovdiv - Sofija - Danilovgrad - Niš - Beograd - Bajakovo - Zagreb, koja je duga 1362 kilometra. Kroz Tursku su prošli 260 kilometara, kroz Bugarsku 380, Srbiju 430 i nešto više od 300 km kroz Hrvatsku.

Delegacija je u Zagreb trebala stići noćas nakon 30-ak sati putovanja automobilom. Osoblje Sabora delegaciju je trebalo preuzeti na hrvatsko-srpskoj granici.

Sa šefom Sabora putovali su šefica protokola Marina Štancl, Marina Octenjak, predsjednikova savjetnica i prevoditeljica te jedan pripadnik osiguranja.

Pročitajte više