"Avaz": Njemačka želi postaviti novog Visokog predstavnika u BiH

Njemački kancelar Gerhard Schroeder predložio je tijekom boravka u Sarajevu da novi Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu bude osoba koju će postaviti vlada u Berlinu, tvrdi u srijedu sarajevski "Dnevni avaz".

Pozivajući se na svoje pouzdane izvore ovaj list navodi kako je taj prijedlog kancelar Schroeder prenio predstavnicima vlasti Bosne i Hercegovine s kojima je razgovarao u utorak tijekom radnog posjeta toj zemlji.

Aktualni Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown napustit će tu poziciju u studenom kada mu istječe mandat, a do sada se pretpostavljalo kako je Francuska najzainteresiranija za preuzimanje ove važne diplomatske pozicije.

Ponuda njemačkog kancelara, kako tvrdi "Avaz", povezana je sa željom da se zaštite utjecaj i investicije Njemačke u ovom dijelu Europe a posebice ulaganja Volkswagena u sarajevsku tvornicu automobila.

Schroeder je navodno predstavnicima vlasti u BiH ponudio da se s njim konzultira prije određivanja kandidata za dužnost Visokog predstavnika.

Njemačka je do sada postavlja jednog od zamjenika Visokog prestavnika, praktično tek treću osobu u hijerarhiji OHR-a. Werner Wnendt koji je do nedavno bio na toj poziciji napustio je BiH krajem travnja da bi preuzeo dužnost voditelja misije OESS-a na Kosovu.

Pročitajte više