KORONAVIRUS U SVIJETU

Avioindustriju čeka dugotrajan oporavak zbog pandemije

Ilustracija: EPA

KAPACITET sjedala međunarodnih zrakoplova pao je za gotovo 80 posto u odnosu na godinu prije, a pola zrakoplova međunarodnih tvrtki je u hangarima, zbog čega će zrakoplovnoj industriji možda trebati godine za oporavak od pandemije koronavirusa.

Avioprijevoznici, uključujući United Airlines Holdings Inc i Air New Zealand Ltd, upozorili su da će iz krize izići smanjeni, a postoje strahovi da drugi možda neće preživjeti.

"Vjerojatno se, kada pandemija popusti, stvari neće vratiti na razine kakve smo imali početkom godine", rekao je Olivier Ponti, potpredsjednik podatkovne tvrtke ForwardKeys.

"Također je moguće da će mnoge aviokompanije propasti i da će ostale morati snižavati cijene kako bi privukle potražnju", rekao je u izjavi.

Izgubljeno nekoliko godina rasta

ForwardKeys je objavio da je broj sjedala međunarodnih zrakoplovnih kompanija u tjednu od 30. ožujka do 5. travnja smanjen na 10 milijuna, u odnosu na 44,2 milijuna prije godinu dana.

Podatkovna tvrtka OAG rekla je da je izgubljeno nekoliko godina rasta industrije i da bi moglo potrajati do 2022. ili 2023. godine prije nego što se količina letova vrati na razine koje su se očekivale 2020. godine.

Tvrtka Cirium, koja također obrađuje podatke o zrakoplovstvu, objavila je da je oko polovica svjetske flote zrakoplova u hangarima.

"Iako će mnogi od njih biti privremeno u spremištima, mnogi od tih zrakoplova nikada neće nastaviti s uslugom", rekla je analitičarka Cowen Helane Becker. "Vjerujemo da će zrakoplovna industrija izgledati vrlo drugačije kada iziđemo iz pandemije", dodala je.

Proizvođači aviona razmatraju drastične rezove u proizvodnji širokotrupnih zrakoplova zbog pada potražnje za najvećim putničkim zrakoplovima, rekli su izvori proizvođača i dobavljača.

Isporuke aviona dugog dosega, kao što su Boeing Co 777 ili 787 i Airbus SE A350 ili A330, posebno su teško pogođeni jer zrakoplovne tvrtke traže odgodu plaćanja. 

"Vlade moraju osigurati da aviokompanije imaju dovoljan novčani protok da prežive ovo razdoblje", rekao je Conrad Clifford, potpredsjednik Azijsko-pacifičke regije u Međunarodnoj udruzi za zračni promet.

Takva bi podrška mogla uključivati ​​izravnu financijsku potporu, olakšavajući put za zajmove i jamstva za zajmove te podršku tržištu korporativnih obveznica, dodao je.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više