Avion kojem je otpao dio trupa u letu nekoliko dana ranije dobivao upozorenja

Screenshot: BBC

Alaska Airlines uveo je ograničenja za Boeingov zrakoplov kojem je otpao dio otvora na trupu. Istražitelji su objavili da su upozorenja o tlaku bila poslana danima prije incidenta u petak, javlja BBC. Podsjećamo, nakon što je ostao bez dijela trupa, avion Boeing 737 Max 9 hitno je sletio u Portland u Oregonu. Na letu je bilo 177 putnika i članova posade, nitko nije ozlijeđen.

171 zrakoplov istog tipa i dalje je prizemljen po naputku Savezne uprave za zrakoplovstvo (FAA), dok se sigurnosne provjere nastavljaju. Prije subotnje intervencije FAA-e Alaska Airlines je nakratko vratio neke od svojih Boeinga u promet, rekavši da "nisu otkrili ništa zabrinjavajuće".

Predstavnica FAA-e rekla je na tiskovnoj konferenciji da su piloti prijavili svjetla upozorenja za tlak na tri prethodna leta koja je odradio Boeing Max 9 Alaska Airlinesa, koji je bio uključen u incident. Donesena je i odluka o ograničenju dugih letova iznad vode, kako bi se zrakoplov "mogao vrlo brzo vratiti u zračnu luku" u slučaju da se upozorenja ponove.

Otvorila se i vrata pilotske kabine

Još uvijek nije sasvim jasno postoji li veza između problema koji su doveli do tih upozorenja i problema koji je uzrokovao eksploziju 5. siječnja, a zrakoplov je bio potpuno nov jer je isporučen Alaska Airlinesu u listopadu. Tada ga je FAA ocijenila ispravnim.

Na konferenciji za medije izneseni su i novi detalji o samom incidentu koji su putnici opisali kao "zastrašujuć" i "kaotičan". Snaga eksplozije bila je tolika da je došlo do otvaranja vrata pilotske kabine te su stvari odletjele iz kabine.

Dio trupa koji se odvojio je pronađen, i to u dvorištu jednog učitelja u Portlandu. Pronađeni dio težak je čak 27 kilograma s prozorom, a inače se može koristiti kao izlaz u nuždi. Također su pronađena dva mobilna telefona za koja se vjeruje da su ispala iz letjelice.

Pročitajte više