Avion za Split zbog tehničkih problema sletio u Zagreb: "Vladala je opća panika"

Foto i video: Čitateljica Indexa

AVION Croatia Airlinesa na letu OU413, koji je jučer u 12:20 krenuo iz Frankfurta prema Splitu, sletio je u Zagreb umjesto u Split.

Kako nam je kazala čitateljica koja se nalazila u avionu, pilot je od slijetanja u Splitu odustao za vrijeme prilaženja pisti te je putnike obavijestio kako je došlo do tehničkog kvara.

Čitateljica nam je kazala kako se pilot putnicima opet obratio nakon desetak minuta te ih obavijestio da će se morati vratiti u Zagreb.

"Samo putovanje od Splita do Zagreba je bilo dramatično za sve putnike i vladala je opća panika. Pojedini koji su imali signal GSM mreže su se oprostili od svojih najbližih. Velik dio putnika je sjeo na sva slobodna sjedišta u stražnjem dijelu aviona misleći da su tu sigurniji", kaže nam putnica.

Dodaje kako je avion u Zagrebu prinudno sletio i uredno stao prije kraja piste, a na pisti su bili spremni vatrogasci, policija, hitna pomoć kao i desetine drugih vozila... 

"Putnicima nije dano nikakvo objašnjenje osim da su imali kvar i ponuđen je vaučer u iznosu od 100 kuna koji mogu potrošiti za hranu i piće na aerodromu, te drugi let u 21:05 iz Zagreba prema Splitu. Većina putnika, kao i ja, su se odlučili za drugi vid prijevoza", kaže nam putnica.

Croatia Airlines: Nije bilo prisilnog slijetanja

Pitali smo Croatia Airlines što se točno jučer dogodilo, a njihov odgovor prenosimo u cijelosti:

"Prije svega, netočna je informacija da je zrakoplov Croatia Airlinesa na jučerašnjem letu OU413 Frankfurt - Split prisilno sletio u Zagreb.

Zbog tehničke smetnje na jednom od hidrauličnih sustava zrakoplova Airbus 319, koja je uočena tijekom leta, donesena je odluka o preventivnom preusmjeravanju zrakoplova u MZL Zagreb, gdje je tehničko središte Croatia Airlinesa i gdje se pregled i eventualni servis zrakoplova mogu obaviti mnogo brže i bez dodatnog utjecaja na planirani dnevni promet. Zrakoplov Airbus 319 sigurno je i bez ikakvih poteškoća sletio u zagrebačku zračnu luku sa 78 putnika. Dakle, riječ je o operativnom poremećaju, koji nije predstavljao nikakav sigurnosni rizik i koji je posve uobičajen u poslovanju avioprijevoznika, a kapetan zrakoplova o razlozima preusmjeravanja leta u Zagreb pravodobno je obavijestio putnike.

U civilnom zrakoplovstvu ovakvi slučajevi nazivaju se tehničkim slijetanjem i podrazumijevaju točno propisanu proceduru prema kojoj se, između ostalog, tehničko slijetanje najavljuje zračnoj luci u koju se slijeće. Zračna luka tada, u skladu sa svojim operativnim procedurama, preventivno aktivira vatrogasne postrojbe, hitnu pomoć i policiju.

Putnicima s leta OU413 pružena je sva pripadajuća skrb u skladu s europskom regulativom. U Zračnoj luci Zagreb osiguran im je refreshment (obrok i piće) u iznosu od 110 kuna, a zatim im je o trošku kompanije omogućen i prvi raspoloživi let do Splita, te su u svoje odredište otputovali letom OU656 Zagreb - Split u 21 sat i 10 minuta. 

Croatia Airlines ispričava se svim putnicima, koji su jučer kasnili u svoja odredišta zbog operativnog poremećaja na letu OU413 Frankfurt - Split", stoji u odgovoru CA.

Pročitajte više