Azija želi surađivati s Bushom

AZIJSKI su čelnici u četvrtak čestitali američkom predsjedniku George W. Bushu na reizboru izražavajući spremnost za nastavkom suradnje u pitanjima važnima tom kontinentu kao što su sjevernokorejski nuklearni program, teroristička prijetnja i Tajvan.

Južnokorejski predsjednik Roh Moo-Hyun čestitao je svome kolegi te očekuje da "dvije zemlje nastave surađivati u izgradnji mira i stabilnosti na Korejskom poluotoku i u svijetu".

Ministar vanjskih poslova te zemlje Ban Ki-Moon objavio je kako očekuje nastavak borbe protiv oružja za masovno uništenje među kojim je i nuklerarni program Sjeverne Koreje.

Iz Sjeverne Koreje ujutro još nije bilo reakcija na Bushov reibzor.

Kineski predsjednik Hu Jintao čestitao je svome kolegi izrazivši želju da će reizbor pomoći razvoju kinesko-američkih odnosa.

"Kina i SAD su dvije velike zemlje i dijele velik dio interesa i veliku osnovu za suradnju", poručio je Hu Jintao.

Na otoku Tajvanu, koji želi ostati neovisan i oduprijeti se težnjama Pekinga da ga vrati matičnoj zemlji, predsjednik Chen Shui-bian pozdravio je potporu predsjednika Busha ljudskim pravima, demokraciji i utrci protiv naoružanja.

"Naše dvije zemlje dijele iste vrijednosti o demokraciji i ljudskim pravima. I naš je cilj tražiti mir u tjesnacu Formose i očuvati mir i stabilnost u Aziji", stoji u čestitci Chen Shui-biana.

Čestitke i obećanje za jačanjem saveza i suradnje sa SAD-om uputio je konzervativni japanski premijer Junichiro Koizumi naglašavajući pritom povjerenje i prijateljstvo koje je gradio s predsjednikom Bushom.

Još jedna američka saveznica u Aziji, filipinska predsjednica Gloria Arroyo obećala je i dalje podržavati Bushovu kampanju za sigurnost u svijetu.

Novoizabrana vlada Indonezije naglasila je demokratske vrijednosti koje trebaju služiti kao temelj za nastavak suradnje.

No islamist Abu Bakir Bachir, optužen za potporu terorizmu, izjavio je u četvrtak da je reizbor američkog predsjednika "katastrofa" za Sjedinjene Države.

Malezijski premijer Abdullah Ahmad Badawi, koji trenutačno predsjedava Organiazcijom islamske konferencije i Pokretom nesvrstanih, pozvao je američkog čelnika da se više posveti traženju rješenja za Irak i rješavanju palestinskog pitanja.

Islamabad je poželio da se pakistanko-američki odnosi razvijaju i "izvan suradnje protiv terorizma", kazao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Masood Khan.

Pakistan je u prošlosti podržavao fundamentalistički talibanski pokret no nakon napada na SAD 11. rujna svrstao se u antiterorističku koaliciju i postao ključni saveznik SAD-a u jugoistočnoj Aziji.

Bushu je čestitao i Vijetnam izrazivši nadu "u jačanje odnosa na dobrobit dvaju narodu u cilju mira, stabilnosti i suradnje", kazao je glasnogovornik mnistarstva vanjskih poslova Le Dung. Hanoj je sa SAD-om, bivšim neprijateljem sve do završetka rata 1975., uspostavio odnose 1995., a 2000., potpisao je bilateralni trgovinski sporazum.

Tajlandski premijer Thaksin Shinawatra čestitao je Bushu pozdravaljajući pobjedu republikanaca, vlade s kojom je Tajland u prošlom mandatu surađivao na "obnovi Iraka i gospodarskom planu kao što su pregovori o Ugovoru o slobodnoj trgovini (FTA, Free Trade Agreement).

Pročitajte više