Azijske burze blago porasle

Foto: EPA

NA AZIJSKIM su burzama cijene dionica blago porasle, zahvaljujući ponajviše rastu kineskih burzovnih indeksa nakon što je tamošnja središnja banka najavila nove poticajne mjere kako bi spriječila daljnje usporavanje rasta gospodarstva.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u blagom plusu, nakon što je u petak skliznuo na najnižu razinu u tri tjedna.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks porastao 0,4 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Hong Kongu i Šangaju porasle između 0,2 i 1,4 posto. U Južnoj Koreji i Australiji burzovni su indeksi, pak, oslabili između 0,1 i 0,3 posto.

U fokusu trgovinski sporazum između Kine i SAD-a

Podršku tržištima pruža najava kineske središnje banke o novim poticajnim mjerama, usmjerenima na poticanje kreditiranja i smanjenje cijene zaduživanja, kako bi se spriječilo daljnje usporavanje rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Uz to, ulagači se nadaju da će do kraja mjeseca SAD i Kina postići dogovor o trgovinskim pitanjima, što bi moglo utjecati na stabilizaciju rasta dvaju najvećih gospodarstava u svijetu.

Ipak, trguje se oprezno nakon što je u petak objavljeno da je u SAD-u u veljači broj zaposlenih porastao za samo 20.000, što je najmanji rast od kraja 2017. godine, a to ukazuje na usporavanje rasta američkog gospodarstva u prvom tromjesečju ove godine.

Niz drugih podataka ukazuje i na usporavanje rasta drugih najvećih gospodarstava u svijetu, među ostalim eurozone, pa su prošloga tjedna na Wall Streetu burzovni indeksi potonuli više od 2 posto, što je njihov najveći tjedni gubitak od kraja prošle godine.

Dolar blago ojačao

Zbog smanjenih procjena rasta eurozone i odgađanja povećanja kamata Europske središnje banke (ECB), euro je prošloga tjedna na valutnim tržištima znatno oslabio.

Jutros je njegov tečaj prema američkoj valuti dodatno blago pao, na 1,1230 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 1,1240 dolara.

Pod pritiskom je i britanska funta zbog neizvjesnosti u vezi Brexita.

Zahvaljujući tome, dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 97,40 bodova, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 97,34 boda.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti stabilno se, pak, kreće oko 111,15 jena, koliko je iznosio i u petak.

Cijene nafte blago porasle

A cijene su nafte jutros blago porasle, nakon što je krajem prošloga tjedna objavljeno da je broj aktivnih bušotinskih postrojenja u SAD-u pao treći tjedan zaredom, na ukupno 834 postrojenja, što je njihov najmanji broj od svibnja prošle godine.

Kako to najavljuje smanjenje američke proizvodnje s rekordnih razina, jutros je cijena barela na američkom tržištu porasla 0,5 posto, na 56,40 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 0,3 posto, na 65,05 dolara.

Pročitajte više