Azijske burze pale drugi dan zaredom

Ilustracija: EPA

NA AZIJSKIM su burzama u srijedu cijene dionica pale drugi dan zaredom jer ulagači ne žele riskirati uoči izvješća o inflaciji u SAD-u i jer su ih pokolebali podaci o kineskoj vanjskoj trgovini. MSCI indeks azijsko-pacifičke regije, bez Japana, bio je oko 7:00 sati u minusu 0.3 posto, oslabivši drugi dan zaredom.

Pritom je japanski Nikkei indeks oslabio 0.4 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Australiji, Hong Kongu i Šangaju pale između 0.2 i 1.4 posto. Najviše su jutros pale cijene dionica na kineskim burzama jer su ulagači i dalje pod dojmom jučer objavljenih podataka o usporavanju rasta kineskog izvoza i neočekivanog pada uvoza drugi mjesec zaredom.

Ti su podaci izazvali bojazni da oporavak drugog po veličini svjetskog gospodarstva, nakon ukidanja restriktivnih covid mjera, neće biti tako brz kao što su se ulagači nadali. Ulagači su oprezni i zbog toga što su jučer na Wall Streetu cijene dionica pale. Dow Jones oslabio je 0.17 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0.46, a Nasdaq indeks 0.63 posto.

Ulagači neskloni riziku 

Ulagači ne žele riskirati jer će u srijedu biti objavljeno izvješće o inflaciji u SAD-u, koje bi moglo znatno utjecati na smjer tržišta. Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su potrošačke cijene u travnju porasle 0.4 posto na mjesečnoj razini, brže u odnosu na 0.1 posto u ožujku. Na godišnjoj razini inflacija bi se mogla, procjenjuje se, zadržati na 5 posto.

Do kraja tjedna bit će objavljeni i podaci o proizvođačkim cijenama, koji će također pokazati jačaju li ili popuštaju inflacijski pritisci. A o tome ovisi hoće li američka središnja banka još koji put povećati ključne kamatne stope ili je prošlotjedno podizanje kamata bilo posljednje u ciklusu zaoštravanja monetarne politike, koji traje već godinu dana.

Ulagači nisu skloni riziku i zbog neizvjesnosti u vezi pregovora između demokrata i republikanaca o povećanju gornje razine državnog zaduživanja. Ako se do 1. lipnja u Kongresu ne postigne dogovor, savezne vlasti neće moći financirati rad dijela državnih institucija.

Pale cijene nafte

"Sve u svemu, bio je to miran dan jer i predstojeći podaci o inflaciji i pregovori o zaduživanju navode ulagače na oprez", kaže Randy Frederick, direktor u tvrtki Schwab Center for Financial Research. A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago porasla.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 101.55 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 101.47 bodova. Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 135,05 na 135,10 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0970 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0990 dolara. Cijene su nafte, pak, izgubile dio jučerašnjih dobitaka. Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je jutros 0.67 posto, na 76,90 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0.69 posto, na 73,20 dolara.

Pročitajte više