Azijske burze pale drugi dan zaredom

Foto: EPA

Na azijskim burzama su cijene dionica danas pale, drugi dan zaredom, jer se očekuje daljnje usporavanje rasta gospodarstava, s obzirom da će kamate u zapadnim zemljama ostati povišene dulje razdoblje.

MSCI indeks azijsko-pacifičke regije bio je oko 7.00 sati u minusu 0.3 posto, nedaleko najniže razine u 10 mjeseci. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks oslabio gotovo 1 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji pale između 0.3 i 1.2 posto.

Ulagači nisu ohrabreni ni jučerašnjim rastom Wall Streeta

Ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama jer je rast gospodarstava usporen, a očekuje se i daljnje usporavanje, s obzirom da će središnje banke zapadnih zemalja zbog visoke inflacije vjerojatno zadržati kamatne stope na povišenim razinama dulje nego što se očekivalo.

Zbog toga ulagače nije ohrabrio ni jučerašnji rast Wall Streeta, kada je Dow Jones ojačao 0.1 posto, S&P 500 oko 0.4, a Nasdaq indeks 0.45 posto. Rast indeksa ponajviše se zahvaljuje rastu cijena dionica u energetskom sektoru, u prosjeku za 1.3 posto, i rudarskom, za 0.8 posto, zbog rasta cijena sirovina. No, trgovalo se oprezno jer su prinosi na američke državne obveznice dosegnuli nove najviše razine u 16 godina.

"Na tržištu se trenutno vodi rat između onih koji su zabrinuti zbog toga što će kamate ostati povišene dulje razdoblje i 'bikova' koji smatraju da je korekcija tržišta završena i da bi trebalo kupovati dionice", kaže Chuck Carlson, direktor u tvrtki Horizon Investment Services.

Ulagači su oprezni i zbog toga što će ovoga tjedna biti objavljeno nekoliko važnih izvješća, među ostalim, o inflaciji, proizvodnji i bruto domaćem proizvodu (BDP) u SAD-u.

Dolar ojačao, cijene nafte pale

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta dosegnula najvišu razinu od studenoga prošle godine. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 106.10 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 105.57 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 148.50 na 148.75 jena. Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1.0575 dolara, najnižu razinu u šest mjeseci, dok je jučer u ovo doba iznosila 1.0650 dolara.

Cijene su nafte, pak, pale. Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je jutros 0.45 posto, na 92.85 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0.40 posto, na 89.30 dolara.

Pročitajte više

 

Pročitajte više