Azijske burze pale i deveti dan zaredom

Foto: EPA

NA AZIJSKIM su burzama i u utorak, deveti dan zaredom, cijene dionica pale i zaronile na nove najniže razine u 14 mjeseci jer ulagači nisu skloni riziku zbog trgovinskog rata između SAD-a i Kine.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,2 posto, oslabivši deveti dan zaredom.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros ojačao više od 1 posto, dok su cijene dionica u Šangaju i Australiji porasle između 0,3 i 0,6 posto. No, burzovni indeksi u Singapuru, Hong Kongu i Južnoj Koreji pali su između 0,1 i 0,4 posto.

Najviše je jutros skočio tokijski Nikkei indeks, što se zahvaljuje rastu cijena dionica japanskih izvoznika jer slabljenje jena potiče cjenovnu konkurentnost njihovih proizvoda na inozemnim tržištima.

Vlada oprez, uzrok - Trump

Na ostalim burzama vlada oprez zbog trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine, nakon što je prošloga tjedna istekao rok za javnu raspravu o prijedlogu predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da se uvedu carine na uvoz daljnjih 200 milijardi dolara vrijednih kineskih proizvoda.

I dok se čeka odluka o tome, Trump je poručio i kako je spreman uvesti dodatne carine na kineske proizvode vrijedne 267 milijardi dolara.

Dosad su SAD i Kina jedna drugoj nametnule uvozne carine na robu vrijednu 50 milijardi dolara, a Kina je najavila da će i na nove carine odgovoriti – carinama.

A na valutnim je tržištima dolar ponešto oslabio, nakon dva dana rasta. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 95,23 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 95,43 boda.

Pritom je cijena dolara prema japanskoj valuti porasla s jučerašnjih 110,95 na 111,40 jena.

U odnosu na europsku valutu, dolar je, pak, oslabio, pa se tečaj eura kreće oko 1,1585 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,1550 dolara.

A cijene su nafte stabilne jer ih podržava najava američkih sankcija protiv iranske naftne industrije.

Na američkom se tržištu cijena barela jutros kreće oko 67,60 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 68,20 dolara. Na londonskom je tržištu, pak, cijena barela porasla s jučerašnjih 77,30 na 77,50 dolara.

Pročitajte više